Ο γύρος του κόσμου με ένα Ford Model T (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Ο γύρος του κόσμου με ένα Ford Model T (video)
Ένα ζευγάρι από την Ολλανδία ξεκίνησε το 2012 για να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης, χρησιμοποιώντας για μεταφορικό μέσο ένα Ford Model T 101 χρόνων!

Ο Ντιρκ και η Τρούντι είναι δύο συνταξιούχοι που αποφάσισαν να κάνουν το γύρο του κόσμου, όχι όμως με ένα οποιοδήποτε μέσο, αλλά με ένα Ford Model T του 1915! Ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012 και τον πρώτο χρόνο κατάφεραν να φτάσουν έως το Κέιπ Τάουν διανύοντας 22.000 χιλιόμετρα. Το 2013 κατέκτησαν τις ΗΠΑ και τον Καναδά καλύπτοντας μια απόσταση 28.000 χλμ., ενώ το 2014 στη Νότιο Αμερική συμπλήρωσαν άλλα 26.000 χλμ. Έχοντας ήδη «γράψει» σχεδόν 80.000 χλμ., το 2016 και το 2017 τους περιμένει η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Ινδία, να διασχίσουν τα Ιμαλάια μέχρι και την Κίνα, να περάσουν τη Μογγολία και να γυρίσουν στην Ολλανδία από την Κεντρική Ευρώπη.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν εφοδιάζεται με έναν κινητήρα 3.0 λίτρων και δεν έχει σχεδόν καμία τροποποίηση, διατηρώντας τις εργοστασιακές προδιαγραφές από το 1915. Η μόνη διαφορά είναι η χρήση νέων, μεγαλύτερων ελαστικών στις ξύλινες ζάντες για πιο ξεκούραστο ταξίδι και μεγαλύτερη άνεση στην οδήγηση! Όπως εξομολογείται ο Ντιρκ, η μόνη επιδιόρθωση που έχει χρειαστεί το Model T μέχρι στιγμής είναι η επισκευή ενός σπασμένου τροχού, που προέκυψε στην Αφρική. Σε ένα τοπικό σιδηρουργείο και χρησιμοποιώντας μόνο ένα κατσαβίδι, σφυρί, ταινίες και δεματικά, το έφτιαξε μόνος του αφού όπως λέει ο ίδιος, πιάνουν τα χέρια του.

Το Ford Model T έγινε γνωστό ως το πρώτο «προσιτό» αυτοκίνητο στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κατασκευάστηκαν συνολικά 15.000.000 μονάδες από το 1908 έως το 1927, ενώ η παραγωγή του από τις ΗΠΑ γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, με εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!