Xρυσάφι για το μικρότερο Ι.Χ. στον κόσμο (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Xρυσάφι για το μικρότερο Ι.Χ. στον κόσμο (video)
Πολύ ακριβότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις πωλήθηκε ένα μικροσκοπικό Peel P50 με κινητήρα 4,2 ίππων και λαβή στο πίσω καπό, για να το τραβάς, αντί για…όπισθεν!

Περίπου 158.000 ευρώ πωλήθηκε ένα κόκκινο Peel P50 του 1964 σε δημοπρασία στο Αμέλια Άιλαντ των ΗΠΑ. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για 69.000 έως 92.000 ευρώ, όμως το μικροσκοπικό μοντελάκι άλλαξε ιδιοκτήτη σε πολύ υψηλότερη τιμή τελικά.

Το Peel P50 κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 60 και πέρασε στην ιστορία ως το μικρότερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Συνολικά κατασκευάστηκαν 120 κομμάτια, από τα οποία σώζονται το πολύ 48, ενώ το αυτοκίνητο της δημοπρασίας ανήκε στη συλλογή του Αμερικάνου Μπρους Γουέινερ και είχε αποκατασταθεί πλήρως.

Το μοντέλο μινιατούρα διαθέτει δίχρονο κινητήρα 50 κ.εκ. με ισχύ 4,2 ίππων και η κίνηση μεταδίδεται στον ένα και μοναδικό πίσω τροχό μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου τριών ταχυτήτων. Την απουσία της όπισθεν καλύπτει μία λαβή στο πίσω καπό, με την οποία μπορείς να τραβήξεις το βάρους 62 κιλών αυτοκινητάκι στη θέση που θέλεις.

Πάντως το Peel P50 είναι αχτύπητο σε δύο τομείς, όπου πραγματικά δεν πιάνεται. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του διανύει με το ρεζερβουάρ των οκτώ λίτρων σχεδόν 300 χιλιόμετρα, ενώ βολεύεται στην κυριολεξία παντού, αφού έχει το μέγεθος ενός ψυγείου.

Όπως θα δείτε και στο διασκεδαστικό βίντεο του Τζέρεμι Κλάρκσον, ο τότε παρουσιαστής του Top Gear το πήρε μαζί του ακόμη και στο…γραφείο!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!