Έρχεται το «τρένο» των 1.200 χλμ./ώρα (video)

Γιώργος Βαρίνος
Έρχεται το «τρένο» των 1.200 χλμ./ώρα (video)
Ονομάζεται Hyperloop, είναι μέσο σταθερής τροχιάς αλλά θα είναι ότι ταχύτερο στη γήινη επιφάνεια, καθώς θα κινείται με ταχύτητες από 900 - 1.200 χλμ./ώρα.

Ταχύτερο ακόμα και από τα επιβατικά αεροσκάφη: αυτό φιλοδοξεί να είναι το Hyperloop, ένα μέσο μεταφοράς σταθερής τροχιάς που ξεκίνησε ως ένα επιχειρηματικό σχέδιο του γνωστού επιχειρηματία Έλον Μάσκ, που διευθύνει την Tesla Motors και την SpaceX. Με την ταχύτητα που θα αναπτύσσει, θα μπορεί να καλύπτει τη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ή από το Παρίσι στο Άμστερνταμ μέσα σε μόλις μισή ώρα.

Ο δαιμόνιος Αμερικανός είχε ανακοινώσει ήδη από το 2012 τα σχέδιά του για το Hyperloop, που στην ουσία πρόκειται για μια κάψουλα μεταφοράς ατόμων, η οποία κινείται μέσα σε έναν κύλινδρο πολύ χαμηλής πυκνότητας αέρα. Η κάψουλα στην ουσία αιωρείται μέσα στον κύλινδρο, ενώ η απώλειες λόγω τριβών είναι μηδαμινές. Με αυτόν τον τρόπο το Hyperloop μπορεί να αναπτύξει τις τεράστιες ταχύτητες που είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα. Το σύστημα πρόωσης που θα το κινεί δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς μπορεί να είναι πίεση αέρα μέσω τουρμπίνας ή ροή μαγνητικών κυμάτων.

Την ανάπτυξη του Hyperloop έχουν αναλάβει σήμερα τρεις διαφορετικές ομάδες που διακρίθηκαν σε σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Έλον Μάσκ και ήδη χρηματοδοτούνται από μεγάλα ιδρύματα, ακόμα και χώρες. Αυτές είναι οι Hyperloop Transportation Technologies, η SpaceX και η Hyperloop Technologies, οι οποίες υποβοηθούνται στην έρευνά τους από δεκάδες επίσης μικρότερες επιστημονικές ομάδες. Οι πρώτες σήραγγες δοκιμών έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούνται στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν συζητήσεις με πολλές χώρες για τη δημιουργία δικτύων του Hyperloop που θα συνδέουν τις μεγαλουπόλεις τους.

Σύμφωνα με τον Έλον Μάσκ το Hyperloop είναι ένας νέος τρόπος μεταφοράς ατόμων και αγαθών που έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες, όπως το αεροσκάφος έκανε τον 20ό αιώνα και όχι να τους αντικαταστήσει. Επίσης, λόγω του ότι κινείται μέσα σε κενό αέρα, απαιτεί σημαντικά μικρότερη ενέργεια από οποιοδήποτε άλλο μέσο για την κίνησή του, ενώ το κόστος ανάπτυξης του δικτύου του είναι μικρότερο από αυτό ενός τρένου υψηλών ταχυτήτων. Τέλος, οι κύλινδροι μέσα στους οποίους θα κινείται η κάψουλα να μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα το ρόλο των ηλιακών κυψελών, παράγοντας περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από αυτή που θα χρειάζεται το Hyperloop για την κίνησή του.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου μιλούν για προβλήματα που έχουν κυρίως να κάνουν με την ασφάλεια, την γρήγορη εκκένωση σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και την ψυχολογία των επιβατών, που θα καλούνται να παραμείνουν για αρκετή ώρα σε ένα πλήρως κλειστό σύστημα μεταφοράς χωρίς παράθυρα. Ο Ελον Μασκ υποστηρίζει ότι το νέο μεταφορικό μέσο δεν έχει φτάσει ακόμα στο μέγιστο σημείο της εξέλιξής του και πως για όποια προβλήματα προκύψουν από τις δοκιμές, πιστεύει ότι οι νέοι επιστήμονες των ομάδων που έχουν δημιουργηθεί θα έχουν τις κατάλληλες λύσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!