Άτρωτα στο χιόνι τα αυτόνομα Ford

Πέτρος Πιτσίνης
Άτρωτα στο χιόνι τα αυτόνομα Ford
Με πέντε σύντομες τεχνολογικές επεξηγήσεις, η Ford μας δίνει να καταλάβουμε πως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που εξελίσσει βρίσκουν το δρόμο τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα αυτόνομα Ford Fusion (Mondeo) Hybrid που εξελίσσονται από τη Ford στους δρόμους του Μίσιγκαν δεν τρομάζουν από τα χιόνια, αφού με μια σειρά αισθητήρων και προγραμμάτων μπορούν να έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

Αρχικά, χρησιμοποιούν μια τεχνολογία LiDAR που καταγράφει τη μορφολογία του εδάφους υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά και την προεπιλεγμένη διαδρομή σε χάρτες υψηλής ανάλυσης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο αυτόνομο σύστημα να έχει μια βάση για τον προσδιορισμό της θέσης του. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως αναγνωρίζει που βρίσκεται, άσχετα αν ο δρόμος καλύπτεται από χιόνι.

Κατά δεύτερον, ο όγκος των δεδομένων που επεξεργάζεται από το περιβάλλον ένα αυτόνομο Fusion, μπορεί να ξεπεράσει τα 600 Gigabyte ανά ώρα. Ο αριθμός είναι πραγματικά τεράστιος, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ένα μέσο συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί 21,6 Giga το χρόνο!

Τρίτον, οι αισθητήρες του συστήματος LiDAR είναι τόσο ισχυροί, που μπορούν να ανιχνεύσουν κάθε μια νιφάδα χιονιού ή σταγόνα της βροχής. Αυτό σε συνδυασμό με την εξυπνάδα του συστήματος, το καθιστούν ικανό να αναγνωρίσει τι είναι και να μην προσπαθήσει να το αποφύγει με κινήσεις του τιμονιού ή τη χρήση των φρένων. Τέταρτον, η Ford υποστηρίζει ότι τα οχήματά της μπορούν να τοποθετηθούν με ακρίβεια εκατοστού πάνω στο οδόστρωμα γνωρίζοντας ακριβώς τα σημεία που πατούν, χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά στο GPS που παρέχει ακρίβεια με «ακτίνα» εννέα μέτρων.

Τέλος, εκτός από τους αισθητήρες LiDAR, τα αυτόνομα Fusion έχουν ένα ισχυρό σύστημα ανίχνευσης 360 μοιρών, για την αποφυγή κάθε πιθανότητας λάθους. Αυτός ο τύπος τεχνολογίας επιτρέπει στο όχημα να συνεχίσει να κινείται ακόμη και αν κάποιος αισθητήρας είναι ανενεργός, ίσως από πάγο, χιόνι ή αντικείμενα που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!