Δημοσίευσε τις αλλαγές στις κατατακτήριες η FIA

Νίκος Τσιώκος
Δημοσίευσε τις αλλαγές στις κατατακτήριες η FIA
Η FIA δημοσίευσε τις αλλαγές στις κατατακτήριες δοκιμές της Formula1, καθώς το Άρθρο 33.1 των αθλητικών κανονισμών αναφέρεται, πλέον, με αυτές.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ενέκρινε τις αλλαγές στις κατατακτήριες δοκιμές της Formula1 για το 2016, τις οποίες αποφάσισαν οι ομάδες, για να εφαρμοστούν από την πρεμιέρα της Αυστραλίας.

Μάλιστα, πλέον μπορεί να δει κανείς και ποιες είναι αυτές στους αθλητικούς κανονισμούς, καθώς τις δημοσίευσε η FIA για να παρουσιάζεται διαφορετικό σε σύγκριση με πριν το Άρθρο 33.1.

Αναλυτικά, το Άρθρο 33.1 των αθλητικών κανονισμών αναφέρεται τώρα ως εξής:

Οι κατατακτήριες δοκιμές θα λαμβάνουν χώρα τη μέρα πριν τον αγώνα από τις 14:00 μέχρι τις 15:00 (τοπική ώρα).

Η κάθε περίοδος θα διεξάγεται ως εξής:

α) Από τις 14:00 μέχρι τις 14:16 (Q1) όλα τα μονοθέσια θα επιτρέπεται να βγαίνουν στην πίστα. Μετά από 7 λεπτά ο τελευταίος οδηγός στην κατάταξη θα αποκλείεται και δε θα χρονομετράται άλλο, πρέπει μετά να επιστρέψει στο πιτ λέιν και δε θα μπορεί να πάρει άλλο μέρος στις κατατακτήριες δοκιμές. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθεί με από 8λ30δ, 10λ, 11λ30δ, 13λ και 14λ30δ αφήνοντας 16 μονοθέσια να συνεχίσουν. Στο τέλος της περιόδου όλοι όσοι είναι στην πίστα θα μπορούν να συμπληρώσουν τον γύρο τους και, αφού αυτοί οι τελευταίοι γύροι έχουν ολοκληρωθεί, ο τελευταίος οδηγός στην κατάταξη δε θα μπορεί να πάρει άλλο μέρος στις κατατακτήριες δοκιμές. Οι χρόνοι που έχουν επιτευχθεί από τα 15 εναπομείναντα μονοθέσια θα διαγραφούν.

β) Από τις 14:24 μέχρι τις 14:39 (Q2), τα 15 εναπομείναντα μονοθέσια θα επιτρέπεται να είναι στην πίστα. Μετά από 6 λεπτά, ο τελευταίος οδηγός στην κατάταξη θα αποκλείεται και δε χρονομετράται άλλο, θα πρέπει να επιστρέφει στο πιτ λέιν και δε θα μπορεί να πάρει άλλο μέρος στις κατατακτήριες δοκιμές. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθεί μετά από 7λ30δ, 9λ, 10λ30δ, 12λ και 13λ30δ αφήνοντας 9 μονοθέσια να συνεχίσουν. Στο τέλος της περιόδου όλοι οι οδηγοί που είναι στην πίστα θα μπορούν να ολοκληρώσουν τον γύρο τους και, αφού αυτοί οι τελευταίοι γύροι έχουν ολοκληρωθεί, ο τελευταίος οδηγός στην κατάταξη δε θα μπορεί να πάρει άλλο μέρος στις κατατακτήριες δοκιμές. Οι χρόνοι που έχουν επιτευχθεί από τα 8 εναπομείναντα μονοθέσια θα διαγραφούν.

γ) Από τις 14:46 μέχρι τις 15:00 (Q3), τα 8 εναπομείναντα μονοθέσια θα επιτρέπεται να είναι στην πίστα. Μετά από 5 λεπτά, ο τελευταίος οδηγός στην κατάταξη θα αποκλείεται και δε θα χρονομετράται άλλο, θα πρέπει να επιστρέφει στο πιτ λέιν και δε θα μπορεί να πάρει άλλο μέρος στις κατατακτήριες δοκιμές. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθεί μετά από 6λ30δ, 8λ, 9λ30δ, 11λ και 12λ30δ αφήνοντας δύο μονοθέσια να συνεχίσουν. Στο τέλος της περιόδου οποιοσδήποτε είναι στην πίστα θα μπορούν να ολοκληρώσουν τον γύρο τους και, αφού αυτοί οι τελευταίοι γύροι έχουν ολοκληρωθεί, θα καθιερωθούν.

Με άλλα λόγια, έχουμε τα εξής:

Q1

Χρονική διάρκεια 16 λεπτά.

Μετά από 7 λεπτά, ο τελευταίος οδηγός αποκλείεται.

Από εκεί και πέρα, κάθε 1,5 λεπτό αποκλείεται ο πιο αργός.

7 οδηγοί αποκλείονται, 15 προκρίνονται στο Q2.

Q2

Χρονική διάρκεια 15 λεπτά.

Μετά από 6 λεπτά, ο τελευταίος αποκλείεται.

Από εκεί κι έπειτα, κάθε 1,5 λεπτό αποκλείται ο πιο αργός.

7 αποκλείονται, 8 προκρίνονται στο Q3.

Q3

Χρονική διάρκεια 14 λεπτά.

Μετά από 5 λεπτά, ο τελευταίος αποκλείεται.

Από εκεί και μετά, κάθε 1,5 λεπτό αποκλείεται ο πιο αργός.

2 μένουν στο 1,5 λεπτό για να δώσουν μάχη για την pole position.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!