Το ατύχημα του αυτοκινήτου της Google (video)

Γιώργος Βαρίνος
Το ατύχημα του αυτοκινήτου της Google (video)
Δείτε πως ακριβώς έγινε το πρώτο ατύχημα, για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά το αυτόνομο όχημα της Google. Δεν είδε ολόκληρο… λεωφορείο.

Στις συνεχώς μεταβαλλόμενες -και πολλές φορές πολύ δύσκολο να γίνουν άμεσα αντιληπτές- συνθήκες κίνησης, ακόμα και τα πιο προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων μπορεί να κάνουν λάθος. Αυτό αποδεικνύει το ιστορικά πρώτο καταγραμμένο ατύχημα για το οποίο ευθύνεται πλήρως και αποκλειστικά τα εικονιζόμενο Lexus 450h, ένα από τα μοντέλα του στόλου των ρομποτικών οχημάτων του αμερικανικού κολοσσού της Google.

Το ατύχημα συνέβη στις 14 Φεβρουαρίου στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια όπου το εικονιζόμενο Lexus συγκρούστηκε με ένα αστικό λεωφορείο. Από το ατύχημα προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές. Στο αυτοκίνητο επέβαινε φυσικά και οδηγός, όπως απαιτεί ο νόμος για την κυκλοφορία αυτόνομα κινούμενων οχημάτων, ο οποίος, όπως και τα ψηφιακά συστήματα του Lexus, πίστεψε ότι το λεωφορείο θα παραχωρούσε προτεραιότητα και γι’ αυτό δεν επενέβη.

Το αυτοκίνητο της Google βρισκόταν στη δεξιά λωρίδα, σύμφωνα ωστόσο με την ανακοίνωση της εταιρείας έκανε ελιγμό προς τα αριστερά για να αποφύγει εμπόδιο –και συγκεκριμένα σακιά με άμμο- που βρίσκονταν δεξιά κοντά στο πεζοδρόμιο. Εκείνη τη στιγμή στη λωρίδα εισόδου του Lexus κινούταν αστικό λεωφορείο, το οποίο δεν παραχώρησε προτεραιότητα και συνέχισε την πορεία του. Το Lexus, όπως μπορούμε να δούμε και στο σχετικό video, χτύπησε το λεωφορείο περίπου στο μέσον του αμαξώματός του, κάτι που φανερώνει και μια μάλλον περίεργα σημαντική υστέρηση των αισθητήρων του στην αντίληψη ενός οχήματος τόσο μεγάλου όγκου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!