Τι σχέση έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τους πρόσφυγες;

Γιώργος Βαρίνος
Τι σχέση έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τους πρόσφυγες;
Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχει σχέση, καθώς η Μέρκελ θέλει κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα και ο Σόιμπλε χρήματα για τους πρόσφυγες.

Μια από τις πιο δυναμικές ατμομηχανές της γερμανικές οικονομίας είναι αυτή της βιομηχανίας αυτοκινήτων. Όντας σε κομβικό σημείο την περίοδο αυτή, με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων να απαιτούν δισεκατομμύρια ευρώ, ο κλάδος πιέζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για κίνητρα, ώστε οι καταναλωτές να στραφούν προς την αγορά οχημάτων μηδενικών ή πολύ χαμηλών ρύπων. Η Μέρκελ, που είχε δεσμευτεί αρχικά για την κυκλοφορία 1.000.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία έως το 2020, βρίσκει πλέον αντιδράσεις στη θέλησή της για παροχή οικονομικών κινήτρων στους καταναλωτές, λόγω… προσφύγων.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτίθεται σε ένα τέτοιο σχέδιο και ειδικά στην άμεση παροχή έκπτωσης της τάξης των 5.000€ για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς, όπως υποστηρίζει, το ομοσπονδιακό πλεόνασμα θα πρέπει να κατευθυνθεί σε προγράμματα ενσωμάτωσης του 1.000.000 προσφύγων που ήδη βρίσκονται στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κυβερνητικό σχηματισμό εξετάζεται και ένα εναλλακτικό σχέδιο, που δεν θα δεσμεύει άμεσους πόρους χρημάτων, υπό τη μορφή έκπτωσης φόρου στους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και όχι άμεσης μείωσης της τιμής αγοράς τους.

Ήδη στη Γαλλία εφαρμόζεται το μέτρο του κινήτρου αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μείωση της τιμής τους, γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον των καταναλωτών καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τουλάχιστο 40 – 50% πιο ακριβά από τα αντίστοιχου μεγέθους με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!