Ο Λούις Χάμιλτον «ξεναγός» στο τιμόνι της Mercedes (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ο Λούις Χάμιλτον «ξεναγός» στο τιμόνι της Mercedes (video)
Τα νέα στοιχεία του τιμονιού του μονοθέσιού του για το 2016, καθώς και τη χρησιμότητα των δεκάδων διακοπτών του μας εξηγεί ο Χάμιλτον.

Αν έχετε έστω και μια στιγμή σκεφτεί ότι οι διακόπτες στο τιμόνι του αυτοκινήτου σας είναι πολλοί και δύσκολοι στο χειρισμό, αρκεί να δείτε το τιμόνι ενός μονοθέσιου της F1. Ως κέντρο χειρισμού δεκάδων συστημάτων και ταυτόχρονα πληροφόρησης του οδηγού, περιλαμβάνει δεκάδες πιεστικούς και περιστροφικούς διακόπτες, συν μια κεντρικά τοποθετημένη ψηφιακή οθόνη στην οποία απεικονίζονται οι ζωτικές ενδείξεις της λειτουργίας του κινητήρας και των συστημάτων του μονοθέσιου.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος ο Χάμιλτον, για το 2016 το τιμόνι της Mercedes που οδηγεί έχασε, λόγω του νέου σχεδιασμού του, περίπου 250 γραμμάτια σε βάρος, κάτι που μπορεί να ακούγεται αστείο, όμως είναι πολύ σημαντικό στις δυνάμεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια του αγώνα και στην διαφορά της αίσθησης που αυτές δημιουργούν στο τιμόνι. Επιπρόσθετα, ο Χάμιλτον μας εξηγεί σε ποια συστήματα του κινητήρα, των φρένων και των δεδομένων της τηλεμετρίας επενεργεί ο κάθε διακόπτης και ποιους από αυτούς ο ίδιος χρησιμοποιεί αρκετά ή λιγότερο συχνά.

Λάβετε υπόψη σας, ότι αν οι διακόπτες ενός αυτοκινήτου που είναι διάσπαρτοι σε μια μεγάλη επιφάνεια που ταμπλό μαζεύονταν σε ένα τιμόνι, αυτό θα έπρεπε να έχει το μέγεθος… χαρταετού. Είναι λοιπόν επίτευγμα σχεδίασης και εργονομίας, το γεγονός ότι σε ένα τιμόνι μια σταλιά, οι ομάδες της F1 καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τόσες λειτουργίες.

Αυτός άλλωστε είναι και λόγος που, όπως μπορείτε να δείτε, οι πιο σημαντικοί διακόπτες έχουν πολύ έντονο χρώμα, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μπερδέψει ο οδηγός τη λειτουργία του με αυτή κάποιου άλλου, ειδικά μέσα στην τεράστια ένταση του αγώνα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!