Ανοιχτά σύνορα θέλουν οι κατασκευαστές

Γιώργος Βαρίνος
Ανοιχτά σύνορα θέλουν οι κατασκευαστές
Τα ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη είναι θέμα τόσο ανθρωπιστικό, όσο και εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας υποστηρίζουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Μετά τις παρεμβάσεις τους στο ζήτημα της εξόδου του Ενωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, με αφορμή τη διεθνή έκθεση της Γενεύης, πήραν θέση και για τη διατήρηση του στάτους των ανοιχτών συνόρων και της συνθήκης Σένγκεν. Το επιλεκτικό κλείσιμο των συνόρων αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που υπόκεινται στις αποφάσεις τις συνθήκης Σένγκεν, αλλά ακόμα και αυτών που δεν ανήκουν στην ενωμένη Ευρώπη των 28, ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

«Η μη τήρηση των επιταγών της συνθήκης Σένγκεν είναι εφιαλτικό σενάριο. Η παραγωγική ικανότητα της Opel βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση πρώτων υλών και ανταλλακτικών μεταξύ των μονάδων μας σε Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Αν διαταραχτεί η εφοδιαστική αλυσίδα ειδικά με τη νότια Ευρώπη, αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στην παραγωγική μας ικανότητα», δήλωσε σε σχετική συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Opel, ο Καρλ Τόμας Νόιμαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπέρνχαρντ Μέιτς, υπεύθυνος της Ford στη Γερμανία, δήλωσε: «Έχουμε εργοστάσια στη Γερμανία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία και στην Αγγλία, τα οποία λειτουργούν με σύστημα εφοδιασμού just in time, δηλαδή παράδοση ανταλλακτικών και μερών εντός της ημέρας. Αυτή είναι η βάση της λειτουργίας μας η οποία δεν θέλουμε επ’ ουδενί να διαταραχτεί».

Περίπου τα ίδια με διαφορετικά λόγια δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Mercedes – Benz, ο Ντίτερ Ζίτσε, κάνοντας έτσι ξεκάθαρες τις θέσεις της τεράστιας επιχειρηματικής «οικογένειας» των κατασκευαστών αυτοκινήτων, που συμβάλλει κατά 6,3 στο ακαθάριστο προϊόν της Ευρώπης, ενώ είναι ο εργοδότης του 5,6% του συνόλου των εργαζομένων. Εν όψει λοιπόν της σημερινής συζήτησης της Ε.Ε. με την Τουρκία, αλλά και της συζήτησης των κρατών μελών για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα στις 18 και 19 Μαρτίου, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δίνουν το στίγμα των θέσεών τους και φυσικά της ισχύος τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!