Ντριφτάροντας σε ταχύτητες βάδην (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ντριφτάροντας σε ταχύτητες βάδην (video)
Οδηγώντας σε μια παγωμένη λίμνη, μπορείς να μάθεις την τέχνη της πλαγιολίσθησης με απόλυτη ασφάλεια και σε ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες.

Οι Ιάπωνες έχουν εξελίξει την οδηγική τέχνη της πλαγιολίσθησης σε εξαιρετικό βαθμό. Καθημερινά οργανώνονται αγώνες drift σε ολόκληρη τη χώρα, με χιλιάδες συμμετοχές, ενώ την «τέχνη» τους δεν παραλείπουν να την εξασκούν και στους δημόσιους δρόμους, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη δει σε σχετικά video.

Πίσω από την ικανότητα των Ιαπώνων στο drift φαίνεται ότι υπάρχει ένα μυστικό –έως και σήμερα που το αποκαλύπτουμε: η προπόνηση σε παγωμένες λίμνες, που τους δίνει τη δυνατότητα με ελάχιστα χιλιόμετρα και χωρίς τον παραμικρό φόβο εξόδου και καταστροφής του αυτοκινήτου, να μαθαίνουν τον έλεγχό του σε συνθήκες απώλειας πρόσφυσης.

Για την προπόνησή τους χρησιμοποιούν παλιά και όχι ιδιαίτερα δυνατά μοντέλα, καθώς εδώ η μεγάλη ισχύς δεν έχει κανένα πλεονέκτημα, το αντίθετο μάλιστα. Ακόμα δε και οι επαφές μεταξύ των αυτοκινήτων είναι ανώδυνες, καθώς οι ταχύτητες είναι εξαιρετικά χαμηλές και η πρόσφυση ελάχιστη, με αποτέλεσμα όταν το ένα ακουμπά το άλλο να «πλανάρουν» μαζί χωρίς σημαντικές συνέπειες.

Το σχετικό video μας ξεναγεί σε μια τέτοια «πίστα προπόνησης» που δημιουργήθηκε στη λίμνη Γιάτσιχο, της επαρχίας Ναγκάνο, που ίσως θυμάστε από του χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 1998. Η περιοχή με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Ιαπωνίας και είναι ορεινή με μεγάλα υψίπεδα. Το χειμώνα λοιπόν οι παγωμένες λίμνες της αποτελούν ένα διαφορετικό πεδίο προπόνησης για τους drifters, που όμως θα διαπιστώσετε συνδυάζουν την ατελείωτη διασκέδαση με την προπόνηση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!