Ποιο αυτόνομο μοντέλο είναι γρηγορότερο από αγωνιστικό; (video)

Ποιο αυτόνομο μοντέλο είναι γρηγορότερο από αγωνιστικό; (video)

Ποιο αυτόνομο μοντέλο είναι γρηγορότερο από αγωνιστικό; (video)

Καλύτερος από οδηγός αγώνων αποδείχθηκε ο αόρατος «πιλότος» ενός αυτόνομου Audi TTS, όταν δοκιμάστηκε σε πίστα στην Καλιφόρνια.

Ποιος είπε ότι τα αυτόνομα οχήματα προσφέρονται μόνον για ασφαλείς διαδρομές σε ρυθμούς χελώνας; Η Audi εξέλιξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ένα ρομποτικό TTS, που βάζει τα γυαλιά στους οδηγούς αγώνων. Το συγκεκριμένο μοντέλο δοκιμάστηκε στο αυτοκινητοδρόμιο Thunderhill Raceway στο Γουίλοους της Καλιφόρνια σε ταχύτητες έως 120 μιλίων ανά ώρα (περίπου 192 χλμ./ώρα), αν και το μεγαλύτερο διάστημα κινήθηκε με 50 έως 75 μίλια ανά ώρα, επειδή σε πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες ταχύτητες ατυχημάτων.

Το γερμανικό Coupe λειτούργησε περίφημα χωρίς ανθρώπινη παρουσία στο τιμόνι του, επέλεγε τις ιδανικές γραμμές στις στροφές και κινήθηκε γρήγορα, σαν ένας έμπειρος οδηγός αγώνων. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι το αυτόνομο Audi TTS είχε αντιμετωπίσει πέρυσι τον διευθυντή της συγκεκριμένης πίστας και πρωταθλητή στην κατηγορία τουρισμού, Ντέιβιντ Βόντεν, από τον οποίο ήταν γρηγορότερο κατά 0,4 δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές του Στάνφορντ επιδιώκουν να μεταγγίσουν τις δεξιότητες ενός οδηγού αγώνων στα αυτόνομα οχήματα, ώστε να τα κάνουν ακόμη ασφαλέστερο για την κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους. Έτσι κατέγραψαν, πώς ρυθμίζει το ρομποτικό Audi TTS το γκάζι, τι δοσολογία χρησιμοποιεί στα φρένα και γενικότερα πώς λειτουργεί στις υψηλές ταχύτητες.

Να σημειώσουμε, ότι η πορεία και η θέση του ρομποτικού Audi TTS ελέγχονται από ένα προηγμένο σύστημα πλοήγησης, το οποίο εντοπίζει το αυτοκίνητο από το διάστημα με ακρίβεια περίπου δύο εκατοστών!

Stanford's Shelley speeds around track without driver

Best of internet