Πραγματική κατανάλωση από Peugeot, Citroen, DS

Γιώργος Βαρίνος
Πραγματική κατανάλωση από Peugeot, Citroen, DS
Για πρώτη φορά, κατασκευαστές αυτοκινήτων μετρούν –και ανακοινώνουν- την κατανάλωση και τους ρύπους των μοντέλων τους σε πραγματικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου της Γενεύης, ο Όμιλος PSA ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα μετρήσεων κατανάλωσης καυσίμου που πραγματοποιήθηκαν σε τρία δημοφιλή μοντέλα των διαφορετικών μαρκών του, σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Από το Νοέμβριο του 2015, ο όμιλος PSA είχε ανακοινώσει την σταδιακή έναρξη της δημοσίευσης μετρήσεων σε πραγματικές συνθήκες κίνησης, στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της πληροφόρησης προς τους πελάτες σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μία διαδικασία που εξέλιξαν δύο ανεξάρτητοι μη κυβερνητικοί οργανισμοί - το ινστιτούτο Transport & Environment (T&E) και ο περιβαλλοντικός οργανισμός France Nature Environment (FNE) - και πιστοποιούνται από την Bureau Veritas. Αυτό το πρωτόκολλο, διασφαλίζει στους πελάτες των Peugeot, Citroen και DS τις μετρήσεις κατανάλωσης σε πραγματικές συνθήκες, από ανεξάρτητους μη κερδοσκοπικούς φορείς.

Η διαδικασία μέτρησης έγινε βάσει ενός πρωτοκόλλου που ανέπτυξε το ινστιτούτο Transport & Environment και περιλαμβάνει μετρήσεις σε δημόσιους δρόμους κοντά στο Παρίσι (25,5 χλμ. αστικής διαδρομής, 39,7 χλμ. υπεραστικής, και 31,1 χλμ. σε αυτοκινητόδρομο) υπό πραγματικές συνθήκες κίνησης, με επιβάτη και αποσκευές, σε ανωφέρειες και κατωφέρειες, καθώς και με την χρήση συστήματος κλιματισμού. Βασισμένες στο πρόγραμμα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κύκλος RDE (Real Driving Emissions), οι μετρήσεις της κατανάλωσης πραγματοποιούνται με φορητά συστήματα μέτρησης των εκπομπών (PEMS) που εγκαθίστανται σε κάθε όχημα. Η διεθνής εταιρία επιθεώρησης και πιστοποίησης Bureau Veritas, διασφαλίζει τις προδιαγραφές μέτρησης βάσει του πρωτοκόλλου, όσο και την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Οι αρχικές μετρήσεις συγκρίθηκαν με εκείνες που έγιναν κατά διαστήματα από ανεξάρτητους φορείς και οδηγούς και αποδείχθηκε πως η διαδικασία μέτρησης του Transport & Environment ανταποκρίνεται στον τρόπο κίνησης ενός τυπικού οδηγού!

Μοντέλα δοκιμής

PEUGEOT 308

1.6l BlueHDi 120

S&S BVM6

Allure

CITROËN C4 GRAND PICASSO 1.6l BlueHDi 120 S&S BVM6 Exclusive

DS 3

1,6l BlueHDi 120 S&S BVM6

Μέτρηση κατανάλωσης βάσει του πρωτοκόλλου (λίτρα/100 χλμ.)

5,0

5,6

4,9

Μέτρηση κατανάλωσης από ανεξάρτητους φορείς και οδηγούς

(λίτρα/100 χλμ.)

5,0 / 5,1

5,5/5,7

5,1/5,3

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!