Η Porsche 911 των 500 ίππων (video)

Γιώργος Βαρίνος
Η Porsche 911 των 500 ίππων (video)
Με τον κινητήρα από την GT3 RS, 50 κιλά μικρότερο βάρος και παθητική τετραδιεύθυνση, η 911R είναι η αγνότερη έκφραση της οδηγικής απόλαυσης.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που μπορεί κανείς να βρει στη νέα Porsche 911R, είναι η περιορισμένη της παραγωγή. Μόλις 991 αντίτυπα θα παραχθούν από τη γερμανική εταιρεία, καθιστώντας το μοντέλο ένα από τα πλέον ποθητά future classics, ήδη από την παρουσίασή του.

Ντυμένη στα λευκά με τις δύο κόκκινες λωρίδες να διατρέχουν κατά μήκος το αμάξωμά της, αυτή η Porsche προάγει τη γνήσια έκφραση της απόλαυσης της οδήγησης. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αποκλειστικά χειροκίνητο με κοντές σχέσεις και η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός κλασικού μηχανικού ελεγχόμενου διαφορικού (μπλοκέ). Ο πίσω άξονας έχει χαρακτηριστικά παθητικής τετραδιεύθυνσης για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την είσοδο σε κάθε στροφή, ενώ ο βασικός προσανατολισμός του μοντέλου είναι η κορυφαία απόδοση σε πίστα και δημόσιους δρόμους με στροφές.

Χάρη στο χαμηλότερο βάρος της σε σχέση με την GT3 RS –είναι η ελαφρύτερη 911 στα 1.370 κιλά- επιτυγχάνει κατά τι μεγαλύτερη τελική ταχύτητα, και συγκεκριμένα 323 χλμ./ώρα, παρότι ο εξακύλινδρος boxer κινητήρας παραμένει ο ίδιος, με μέγιστη ισχύ 500 ίππων. Είναι δε ένας από τους πλέον αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης με ατμοσφαιρική τροφοδοσία στον κόσμο, καθώς η ειδική ισχύς του είναι 125 ίπποι στο λίτρο. Η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα απαιτεί μόλις 3,8 δευτερόλεπτα.

Για τη διατήρηση του βάρους στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο αλλά και την καλύτερη ισχύ πέδησης, οι δίσκοι των φρένων είναι στάνταρ κατασκευασμένοι από το γνωστό κράμα κεραμικών υλικών (PCCB) της Porsche, ενώ τα μπάκετ καθίσματα στο εσωτερικό είναι από ίνες άνθρακα.

Επειδή ωστόσο οι αριθμοί δεν είναι ικανοί να δώσουν μια απτή εικόνα της υπέροχης αυτής κατασκευής, τα δύο video που δημιούργησε η Porsche για το λανσάρισμά της είναι ότι πιο κοντινό μπορούμε να έχουμε για να αντιληφθούμε τις δυνατότητές της.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!