Το πρώτο υβριδικό Skoda (video)

Γιώργος Βαρίνος
Το πρώτο υβριδικό Skoda (video)
Στην εποχή του ηλεκτρισμού μπαίνει η Skoda με το νέο μεγάλο SUV Vision S, το οποίο θα ξεκινήσει να παράγεται το φθινόπωρο του 2016.

Σε ειδική εκδήλωση του ομίλου VW για την προ - παρουσίαση των νέων μοντέλων που θα εκτίθενται στη Γενεύη από 3 έως και 13 Μαρτίου, αποκαλύφθηκε και το νέο plug in hybrid μοντέλο της Skoda, το SUV με την ονομασία Vision S. Με τις αυξημένες δυνατότητες που της επιτρέπει το νέο πλαίσιο MQB του ομίλου VW, η Skoda δημιούργησε ένα μεγάλο και εντυπωσιακό αμάξωμα με μήκος 4,7 μέτρα, πλάτος 1,9 και μεταξόνιο 2,79. Έτσι το Vision S μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα σε τρεις σειρές καθισμάτων, ενώ μένει και αρκετός χώρος για τους τρεις συνολικά κινητήρες, έναν εσωτερικής καύσης και δύο ηλεκτρικούς.

Ο πρώτος είναι ο γνωστός 1.4 TSi που για την περίσταση αποδίδει 156 ίππους και μαζί με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 55 ίππων δίνουν κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DSG έξι σχέσεων. Ωστόσο το Vision S είναι τετρακίνητο και αυτή τη δυνατότητα την εξασφαλίζει ένας ακόμα κινητήρας 116 ίππων που παρέχει ισχύ στους πίσω τροχούς, επιλεκτικά όταν παραστεί η σχετική ανάγκη. Η συνδυασμένη μέγιστη ισχύς όλων των κινητήρων φτάνει στους 225 ίππους με αποτέλεσμα το μεγάλο Skoda να είναι ένα ταχύ αυτοκίνητο, με τελική ταχύτητα πάνω από 200 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 7,4 δευτερόλεπτα.

Στον τομέα της κατανάλωσης τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, καθώς κατά μέσο όρο το Vision S απαιτεί 1.9 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χιλιόμετρα και εκπέμπει μόλις 45 γρ./χλμ. CO2. Η συστοιχία των μπαταριών για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών κινητήρων έχει τοποθετηθεί κάτω από το πίσω κάθισμα. Η χωρητικότητά τους είναι 12,4 KWh και το Vision S μπορεί να κινηθεί για 50 χιλιόμετρα ως αμιγώς ηλεκτρικό μετά από μια πλήρη φόρτιση. Με γεμάτο ρεζερβουάρ και μπαταρίες, η συνολική αυτονομία του οχήματος ξεπερνά τα 1.000 χλμ.

Όπως είναι προφανές, η έκδοση παραγωγής θα διατίθεται και με συμβατικά συστήματα κίνησης, δηλαδή με τους γνωστούς TSi και TDi κινητήρες βενζίνης και ντίζελ αντίστοιχα, η χωρητικότητα των οποίων θα ξεκινά από τα 1.4 λίτρα. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν εκδόσεις με κίνηση στους εμπρός και σε όλους τους τροχούς.

Σχεδιαστικά το νέο Vision S δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η Skoda στο μέλλον, τόσο στην αισθητική του αμαξώματος όσο και του εσωτερικού που αποτελεί μια σύνθεση από ψηφιακές οθόνες. Διακόπτες δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά, καθώς όλες οι πληροφορίες και η επικοινωνία οδηγού, επιβατών και αυτοκινήτου γίνεται μέσα από τις δύο μεγάλες οθόνες εκατέρωθεν του ταμπλό και μιας μικρότερης στο κέντρο. Μάλιστα, κάθε επιβάτης έχει στη διάθεσή του και από μια οθόνη που μέσω του συστήματος infotainment του οχήματος μπορεί να μένει συνδεδεμένος με το internet και να επικοινωνεί συνεχώς.

Το μοντέλο παραγωγής αναμένεται σημαντικά πιο συγκρατημένο όσον αφορά στην σχεδίαση και την εικόνα του εσωτερικού του, ενώ στις έξι θέσεις του πρωτότυπου αναμένεται να προστεθεί μια ακόμα. Επίσης, το όνομα Vision S θα δώσει τη θέση του στην εμπορική ονομασία που σύμφωνα με πληροφορίες είναι Kodiak.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!