Όχι στα ρομπότ λέει η Mercedes

Γιώργος Βαρίνος
Όχι στα ρομπότ λέει η Mercedes
Γιατί η Mercedes αφαιρεί αντί να προσθέτει ρομπότ στη γραμμή παραγωγής των μοντέλων της και μάλιστα σε αυτή της κορυφαίας S-Class;

Από τη δεκαετία του ’80 ακόμα, πολλά εργοστάσια αυτοκινήτων χρησιμοποίησαν ρομπότ στις γραμμές παραγωγής για να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία και να επιτύχουν υψηλότερους ρυθμούς παραγωγής. Σήμερα, τα ρομπότ βρίσκονται στις γραμμές παραγωγής όλων των εργοστασίων και μάλιστα η εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους ακόμα και σε πολύ λεπτές και απαιτητικές εργασίες.

Ότι και αν μας επιφυλάσσει ωστόσο το μέλλον, η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ικανότητα και διάνοια είναι αναντικατάστατες. Τουλάχιστον για τη Mercedes, όπου στο εργοστάσιο του Σιντελφίνγκεν στη Γερμανία που παράγει μεταξύ άλλων το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας της, την S-Class, τα ρομπότ μειώνονται και οι άνθρωποι αυξάνονται. Το γιατί μας το εξηγεί ο Μάρκους Σέφερ, επικεφαλής του τμήματος παραγωγής της γερμανικής εταιρείας:

«Τα ρομπότ δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βαθμό διαφοροποίησης που απαιτεί η παραγωγή της S-Class. Διαπιστώσαμε ότι γλιτώνουμε χρόνο και χρήμα αντικαθιστώντας τα ρομπότ με ανθρώπους. Ο αριθμός των διαφορετικών εκδοχών μιας S-Class είναι τόσο μεγάλος, που δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από τις μηχανές. Διότι αυτές δεν μπορούν να αντιληφθούν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα σε κάθε έκδοση και να ανταποκρίνονται στις συνεχείς αλλαγές».

Να λοιπόν που η ανάγκη να δημιουργούνται αυτοκίνητα σχεδόν «κατά παραγγελία», φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την ανθρώπινη ικανότητα της γρήγορης και αποτελεσματικής προσαρμογής σε διαφορετικά ζητούμενα. Σίγουρα τα ρομπότ είναι πολύ πιο ικανά να πραγματοποιούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αλλά το πολλά και διαφορετικά στοιχεία εξοπλισμού ενός αυτοκινήτου σαν την S-Class απαιτούν συνεχείς προσαρμογές που μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να επιτύχει.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!