Το... ταμείο των πρώτων δοκιμών της Formula1

Νίκος Τσιώκος
Το... ταμείο των πρώτων δοκιμών της Formula1
Οι πρώτες χειμερινές δοκιμές εξέλιξης της Formula1 ολοκληρώθηκαν και το gazzetta.gr κάνει το... ταμείο αυτών. Κυρίαρχη για τρεις ημέρες η Ferrari, πιο... παραγωγική η Mercedes.

Μετά τις παρουσιάσεις των μονοθεσίων, άπαντες περίμεναν τις πρώτες χειμερινές δοκιμές εξέλιξης για να πάρουν μία... γεύση από το πού βρίσκονται. Αυτές, λοιπόν, έχουν ολοκληρωθεί στη Βαρκελώνη, με ομάδες και πιλότους να μαζεύουν σημαντικές πληροφορίες ενόψει της συνέχειας.

Το gazzetta.gr κάνει το... ταμείο των όσων έγιναν το τετραήμερο 22-25 Φεβρουαρίου στην πίστα της Καταλούνια, όπου κυριάρχησε για τρεις ημέρες η Ferrari, δύο με τον Σεμπάστιαν Φέτελ, μία με τον Κίμι Ραϊκόνεν, τη στιγμή που η Mercedes ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Τουλάχιστον έτσι είπε ο Νίκο Ρόσμπεργκ, τη στιγμή που οι McLaren, Renault αντιμετώπισαν προβλήματα. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, τι έκανε η κάθε ομάδα.

Mercedes

Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ έκαναν τα περισσότερα χιλιόμετρα απ' όλους με πάρα πολλούς γύρους στην πίστα. Μάλιστα, τις δύο τελευταίες ημέρες μοιράστηκαν τη δουλειά. Συγκεκριμένα, κάλυψαν 3.142 χιλιόμετρα, που... μεταφράζεται σε περίπου συνολική διαδρομή δέκα Γκραν Πρι.

Αν και τα «ασημί βέλη» απείχαν πολύ από τους πρώτους χρόνους, έκαναν όλους τους γύρους δίχως προβλήματα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στον ανταγωνισμό. Μάλιστα, ο Νίκο Ρόσμπεργκ... έριξε προειδοποίηση: «Δεν έχουμε ανοίξει ακόμη όλα τα χαρτιά μας στο τραπέζι».

Ferrari

Τόσο ο Σεμπάστιαν Φέτελ όσο και ο Κίμι Ραϊκόνεν παραδέχτηκαν ότι το φετινό μονοθέσιο ήδη δείχνει να είναι καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό από το περσινό. Η Ferrari έχει αποκλειστικό στόχο την επιστροφή στην κορυφή και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, με τον Φέτελ να κάνει τον καλύτερο χρόνο όλου του τετραήμερου και να είναι μπροστά τις δύο πρώτες ημέρες.

Το ίδιο έπραξε και ο Iceman την τελευταία ημέρα, τη στιγμή που στη Scuderia δοκίμασαν τη νέα γόμα ελαστικών της Pirelli, την ultra soft (πάρα πολύ μαλακή). Βέβαια, δεν έλειψαν και τα προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισε ο Ραϊκόνεν, ωστόσο ο Φέτελ χαρακτήρισε την SF16-H ως «βήμα προς τα εμπρός» σε σύγκριση με το 2015.

Williams

Στα... χαμένα η Williams. Μπορεί οι Φελίπε Μάσα, Βαλτέρι Μπότας να έχουν θετικές πρώτες εντυπώσεις από την FW38, αλλά ο Φινλανδός τόνισε ότι δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται η ομάδα του Γκρόουβ από πλευράς ανταγωνισμούς. Μάλιστα, ο Μάσα έμεινε γι' αρκετή ώρα στο γκαράζ την Πέμπτη, αφού αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα.

Red Bull

Η Red Bull, τελικά, παρέμεινε με κινητήρες της Renault, όμως την εξέλιξη αυτών ανέλαβε η TAG-Heuer, ο νέος μεγάλος σπόνσορας των «κόκκινων ταύρων», μετά την αποχώρηση της Infiniti. Γεγονός που έφερε επιδόσεις κάτω από τον μέσο όρο, κάτι που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους Ντάνιελ Ρικιάρντο, Ντανιίλ Κβιάτ, οι οποίοι ελπίζουν σε πολύ καλύτερο μονοθέσιο.

Force India

Την έκπληξη έκανε η Force India την τρίτη ημέρα, με τον Νίκο Χούλκενμπεργκ να βρίσκεται στην κορυφή των χρόνων. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μακριά σε ανταγωνισμό από τις μεγάλες ομάδες, κάτι που φάνηκε τις άλλες τρεις.

Πάντως, ο αρχιμηχανικός της ομάδας του Σίλβερστοουν, Τομ ΜακΚάλαφ έκανε λόγο για πιο παραγωγικές μέρες, που σημαίνει ότι θα δούμε περισσότερους γύρους από τους Ινδούς στις δεύτερες δοκιμές.

Renault

«Κάθε (νέα) αρχή και δύσκολη», λέει ο ελληνικός λαός! Η Renault επέστρεψε στη Formula1 με ιδιόκτητη ομάδα, όμως ήταν λογικό πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την RS16, καθώς είναι η πρώτη της σεζόν με τους κινητήρες V6 1,6 λίτρων τούρμπο.

Ο Τζόλιον Πάλμε είχε μεταξύ άλλων... θέματα με το λογισμικό του μονοθεσίου, τη στιγμή που ο Κέβιν Μάγκνουσεν ολοκλήρωσε τις δοκιμές με ελαφρές μυικές ενοχλήσεις. Η γαλλική ομάδα γνωρίζει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, άπαντες είναι αισιόδοξοι για ένα δυναμικό... comeback, αλλά είναι πιθανό να δούμε πολλές εγκαταλείψεις.

Toro Rosso

Δεύτερη πιο παραγωγική ομάδα ήταν η Toro Rosso, καθώς οι 447 γύροι λιγότεροι μόνο από τη Mercedes. Η STR έχει βάλει ένα μεγάλο... στοίχημα, με δεδομένο ότι αντί για τους κινητήρες της Renault φέτος θα συμμετάσχει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού με τους περσινούς της Ferrari. Απομένει να δούμε τι δουλειά θα... βγάλουν στην πίστα οι Μαξ Φερστάπεν και Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ.

Sauber

Η μοναδική ομάδα που εμφανίστηκε στις πρώτες δοκιμές με περσινό μονοθέσιο ήταν η Sauber. Η C35 θα είναι έτοιμη στις δεύτερες δοκιμές και οι Φελίπε Νασρ, Μάρκους Έρικσον παρουσιάστηκαν με τη C34. Ωστόσο, έκαναν καλή δουλειά και συγκέντρωσαν χρήσιμες πληροφορίες ενόψει της συνέχειας.

ΜcLaren

Στη McLaren ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες, μετά τα περσινά... ευτράπελα. Τα πρώτα μηνύματα έφεραν αισιοδοξία, καθώς ήταν καλές οι πρώτες ημέρες για τους Φερνάντο Αλόνσο και Τζένσον Μπάτον. Όμως, ακολούθησε η αλλαγή ηγεσίας στο τμήμα της Honda για θέματα Formula1 και αυτή φαίνεται πως επανέφερε και τα προβλήματα.

Η MP4-31 είχε αρκετά στα υδραυλικά και στην ψύξη και στο Γουόκινγκ θέλουν να τα διορθώσουν άμεσα για να μην έχουν την περσινή σεζόν, που ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία της McLaren, αν όχι η χειρότερη.

Μanor

Έχει νέα ονομασία, νέο λογότυπο και σε καμία περίπτωση δε βρίσκεται στη φάση που ήταν πέρυσι, καθώς δεν περίμενε την τελευταία στιγμή για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Ωστόσο, οι 254 γύροι, που ήταν οι λιγότεροι από κάθε άλλη ομάδα, δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικοί. Βέβαια, ο Πασκάλ Βερλάιν ήταν καλύτερος από τον Ρίο Χαριάντο, που είχε και έξοδο.

Haas

Είναι νέα και... ωραία, τουλάχιστον γι' αρχή! Στην πρώτη της φορά στην F1 η Haas δεν τα πήγε κι άσχημα. Μάλιστα, την τρίτη μέρα είδε τον Ρομάν Γκροζάν να γράφει δεύτερο, κάτι που σίγουρα δεν περίμεναν στην αμερικανική ομάδα.

Άλλωστε, και ο διευθυντής των «νεοφώτιστων», Γκάινθερ Στάινερ, δήλωσε λίγο αιφνιδιασμένος με τις επιδόσεις. Βέβαια, επειδή όπως είπαμε είναι η πρώτη της, υπήρξαν και προβλήματα, με τον Γκροζάν να βλέπει την μπροστινή αεροτομή του να... αποτελεί παρελθόν την πρώτη μέρα των δοκιμών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!