H Nissan λέει όχι στο Brexit

Γιώργος Βαρίνος
H Nissan λέει όχι στο Brexit
«Ο λαός θα αποφασίσει» υποστηρίζει η Nissan, αλλά από καθαρά επιχειρηματική άποψη η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη δεν συμφέρει.

Τα πάντα γύρω μας επηρεάζονται από την πολιτική και περισσότερο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η Nissan στη Μεγάλη Βρετανία είναι μια από τις μεγαλύτερες, καθώς διαθέτει ένα από τα πιο παραγωγικά εργοστάσια κατασκευής οχημάτων στο Σάντερλαντ, καθώς και εγκαταστάσεις τεχνικού και σχεδιαστικού κέντρου. Συνολικά είναι άμεσος εργοδότης 8.000 Βρετανών, ενώ συνολικά 32.000 άτομα εργάζονται στο δίκτυο πωλήσεων των εμπόρων της, καθώς και των προμηθευτών της.

Στη Βρετανία κατασκευάζονται τα μοντέλα Qashqai, Juke, Note και το ηλεκτρικό Leaf, των οποίων η παραγωγή εξάγεται σε ποσοστό 80%. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Nissan παίρνει θέση στο ζήτημα της παραμονής ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αποφασιστεί με δημοψήφισμα από το λαό στις 23 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κάμερον.

Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Nissan Κάρλος Γκον, που ταυτόχρονα είναι ένα από τα στελέχη με παγκόσμια επιρροή, έχει ως εξής:

«Είμαστε μια παγκόσμια επιχείρηση με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη. Έχουμε μια πλούσια κληρονομιά στο Ηνωμένο Βασίλειο με 30 χρόνια κατασκευής και έχουμε δεσμευτεί να κατασκευάζουμε αυτοκίνητα στη χώρα. Πέρυσι (η Nissan) παρήγαγε περισσότερα από 475.000 οχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο - το 80 τοις εκατό των οποίων εξάγονται. Αυτό που επιθυμούμε από επιχειρηματική σκοπιά είναι, φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο ν παραμένει εντός της Ευρώπης. Είναι το πιο λογικό σενάριο για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, την παραγωγική ανάπτυξη και την κερδοφορία. Η σταθερότητα για τις επιχειρήσεις είναι πάντα πιο επιθυμητή από μια νέα κατάσταση την οποία δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι για το οποίο τον τελικό λόγο έχει ο βρετανικός λαός. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις υπάρχουσες επενδυτικές αποφάσεις μας, δεν κάνουμε εικασίες για το αποτέλεσμα, ούτε και προβλέψεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση».

Παρότι ο Γκον, πολύ σωστά, προσπαθεί να μη δώσει άμεση πολιτική διάσταση, αυτή και μόνο η δήλωσή του είναι μια πολιτική ενέργεια με μεγάλη βαρύτητα. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, καθώς μπορεί ευθέως να δηλώνει ότι η απόφαση είναι δική τους, εμμέσως όμως του ενημερώνει ότι πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά, γιατί πιθανώς θα υπάρχουν επιπτώσεις στα κέρδη, άρα ανεργία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!