Νέο στιλ αποκλεισμού στις κατατακτήριες δοκιμές

Νίκος Τσιώκος
Νέο στιλ αποκλεισμού στις κατατακτήριες δοκιμές
Ένα νέο στιλ αποκλεισμού, που φέρνει νέα δεδομένα, συμφώνησαν οι ομάδες της Formula1 για τις κατατακτήριες δοκιμές. Αλλαγή χρονικής διάρκειας σε Q1, Q3, αποκλεισμός κάθε 1,5 δευτερόλεπτο.

Εκ νέου είναι πιθανό να αλλάξει το φορμάτ των κατατακτηρίων δοκιμών, καθώς οι ομάδες της Formula1 ήρθαν σε συμφωνία για ένα νέο στιλ αποκλεισμού, με στόχο τη βελτίωση του θεάματος. Τα αφεντικά των ομάδων και οι επικεφαλής του σπορ συναντήθηκαν στη Γενεύη και μετά από ώρες συζητήσεων συμφώνησαν να εισάγουν ένα νέο φορμάτ, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα motorsport.com.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό προβλέπει μείωση της χρονικής διάρκειας του Q1 από τα 18 στα 16 λεπτά και αύξηση του Q3 από τα 12 στα 14 λεπτά. Επίσης, σε αυτό προβλέπονται τα εξής: Στο Q1 μετά από 7 λεπτά αποκλείεται ο πιος αργός και στα υπόλοιπα 9 ακολουθεί από ένας κάθε 1,5 δευτερόλεπτο, με 7 να μένουν εκτός και 15 να συνεχίζουν στο Q2.

Εκεί ο πιο αργός ολοκληρώνει την προσπάθειά του έπειτα από 6 λεπτά και στα εναπομείναντα 9 γίνεται το ίδιο με το Q1 για να έχουμε άλλους 7 αποκλεισμούς και 8 στο Q3. Στην... τελική ευθεία ο πιο αργός θα αποκλείεται ύστερα από 5 λεπτά και θα παίρνουν σειρά οι υπόλοιποι με τον ίδιο τρόπο, ώστε το τελευταίο 1,5 δευτερόλεπτο να μένουν δύο πιλότοι που θα μάχονται για την pole position.

Βέβαια, για να τεθεί σε εφαρμογή το εν λόγω φορμάτ θα πρέπει να εγκριθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Από εκεί και πέρα, η Επιτροπή της F1 συζήτησε και για ένα σύστημα ποινών με προσθήκη εξτρά χρόνου στους χρόνους των κατατακτηρίων με βάση τις θέσεις τους στη βαθμολογία.

Τέλος, οι ομάδες αποφάσισαν ακόμη να καθυστερήσει η τελική απόφαση για τους κανονισμούς στο αμάξωμα ενόψει 2017 μέχρι τις 30 Απριλίου, καθώς υπάρχει διαφωνία για τον σκοπό των αλλαγών στην αεροδυναμική.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!