Στο τιμόνι του δυνατότερου Cupra όλων των εποχών (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Στο τιμόνι του δυνατότερου Cupra όλων των εποχών (video)
Η Seat γιόρτασε τα 20 χρόνια των εκδόσεων Cupra δωρίζοντας στο αντίστοιχο Leon δέκα ίππους. Στη Βαρκελώνη διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι, πώς είναι το νέο Leon Cupra των 290 αλόγων!

Η Seat αποτελεί μία από τις νεανικότερες μάρκες αυτοκινήτων, καθώς την προτιμούν αγοραστές με χαμηλούς μέσους όρους ηλικίας. Ένα μεγάλο ρόλο στο δυναμικό προφίλ της Ισπανίδας θυγατέρας της VW παίζουν οι σπορ εκδόσεις Cupra, που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους και την απολαυστική αίσθηση οδήγησης.

Εφέτος συμπληρώνουν οι σειρές Cupra είκοσι χρόνια ζωής και η Seat τα γιορτάζει κάνοντας δώρο στο Leon Cupra δέκα ίππους, με αποτέλεσμα να φτάνει πλέον τους 290. Ετσι γίνεται το κόμπακτ ισπανικό μοντέλο με μήκος 4,27 μ. ακόμη εκρηκτικότερο χάρη στην αναβάθμιση του δίλιτρου βενζινοκινητήρα TSI και ταυτόχρονα κερδίζει με το σπαθί του τον τίτλο του δυνατότερου Cupra παραγωγής όλων των εποχών.

Η πρόσθετη ισχύς προκύπτει κυρίως από αλλαγές στη χαρτογράφηση του κινητήρα και –σε μικρότερο ποσοστό- από τη νέα εξάτμιση, η οποία βγάζει έναν πιο βραχνό και μπάσο ήχο. Η αλήθεια είναι, ότι οδηγώντας το αυτοκίνητο στην περιοχή γύρω από τη Βαρκελώνη δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε την ύπαρξη των δέκα πρόσθετων ίππων, κάτι πρακτικά αδύνατον σε συνθήκες καθημερινών μετακινήσεων με χαμηλές ταχύτητες και πολλά stop and go.

Ωστόσο η Seat είχε την λύση, καθώς έκλεισε την κυκλοφορία σε ένα τμήμα δημόσιων δρόμων μήκους μερικών χιλιομέτρων και μας έδωσε την ευκαιρία, να οδηγήσουμε ελεύθερα, ώστε να δοκιμάσουμε τα όρια του νέου Leon Cupra των 290 ίππων. Χάρη σε αυτή την σύντομη «ειδική διαδρομή» διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι, ότι η συμπεριφορά του ισπανικού μοντέλου απέκτησε ακόμη εκρηκτικότερο χαρακτήρα με εξαιρετικές επιταχύνσεις και τρομερές ρεπρίζ και με το σπριντ από στάση έως 100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 5,6’’ (με το μηχανικό σαζμάν 5,7’’). Πρόκειται μάλιστα για επιδόσεις που φέρνουν το νέο Leon Cupra στην κορυφή της κατηγορίας του και παραπέμπουν στο γεγονός, ότι είναι το πρώτο εμπροσθοκίνητο μοντέλο της κατηγορίας του που κατέβηκε κάτω από τα 8’ στη φημισμένη ‘’Νόρντσλαϊφε’’ της πίστας του Νίρμπουργκρινγκ.

Οι καταπληκτικές ρεπρίζ οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή ροπή στρέψης των 350 Nm, η οποία παραμένει σταθερή σε αυτά τα επίπεδα από τις 1.700 σ.α.λ. έως τις 5.800 σ.α.λ. Αυτό σημαίνει, ότι ο οδηγός έχει ουσιαστικά ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του τη μέγιστη ροπή στρέψης, άρα πατάς το γκάζι και το Leon Cupra εκτοξεύεται προς τα εμπρός, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάζεις συνεχώς σχέσεις στο σαζμάν.

Εντυπωσιακή «παράσταση νίκης» δίνουν και οι αναρτήσεις του καυτού μοντέλου, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν στα τρία προγράμματα Comfort, Sport και Cupra. Όποιο από τα τρία και να επιλέξει ο οδηγός, το Leon Cupra αποδεικνύεται απίστευτα σταθερό και ασφαλές με απολύτως ουδέτερη συμπεριφορά και με μία καταπληκτική ισορροπία μεταξύ άνετης και σφιχτής ρύθμισης. Εξαιρετικές εντυπώσεις αποκομίσαμε και από τα πανίσχυρα φρένα με τα τέσσερα πιστόνια, ενώ το μηχανικό κιβώτιο των έξι σχέσεων επιτρέπει τις γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Υπάρχουν βεβαίως και εκδόσεις με το αυτόματο κιβώτιο DSG, όπου οι αλλαγές των έξι σχέσεων πραγματοποιούνται μία ιδέα γρηγορότερα, γιαυτό εξάλλου εφοδιάζεται με το συγκεκριμένο σαζμάν και το αγωνιστικό Seat Leon Cup Racer. Όσο για το τιμόνι, είναι ακριβέστατο, σημαδεύει σωστά τις στροφές και ταιριάζει με τον σχεδόν αγωνιστικό χαρακτήρα του νέου Seat Leon Cupra των 290 ίππων.

Στο θέμα της κατανάλωσης παρατηρούμε κάτι, που ισχύει πλέον για όλα τα νέα μοντέλα. Συγκεκριμένα, οι τυποποιημένες μετρήσεις της Seat αναφέρουν μέσες καταναλώσεις μεταξύ 6,5 και 6,7 λίτρων αμόλυβδης ανά 100 χλμ., ενώ στην πράξη αποδεικνύονται ουτοπικά χαμηλές. Λογικό βέβαια, όμως οι πελάτες του Leon Cupra γνωρίζουν, ότι η υψηλή οδηγική απόλαυση έχει και κάποιο αντίτιμο.

Οι εξωτερικές και οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το μοντέλο των 280 ίππων περιορίζονται μόνον στα λογότυπα 290, στη διακριτική αεροτομή και στα μαύρα καλύμματα των καθρεπτών. Υπάρχει ωστόσο και το πακέτο «Performance», όπου οι διαφορές γίνονται καλύτερα αντιληπτές χάρη στις 19άρες ζάντες με τα ελαστικά Pirelli Pilot Sport και τα κόκκινα, τετραπίστονα φρένα της Brembo. Ίσως αυτή η έλλειψη περισσότερων ιδιαίτερων σχεδιαστικών πινελιών να είναι και η μοναδική «αδυναμία» του αυτοκινήτου, που διακρίνεται κατά τα άλλα για τη «γερμανική» ποιότητα κατασκευής του και ικανοποιεί με τους χώρους του. Παραμένουν βεβαίως τα γνωστά σπορ καθίσματα και τα αλουμινένια πεντάλ, ενώ αναβαθμίστηκε και το σύστημα πολυμέσων αποκτώντας οθόνη αφής 6,5 ιντσών.

Όποιοι πάντως ανήκουν στην κατηγορία του οικογενειάρχη με έφεση στη σπορ οδήγηση, θα αγαπήσουν το πρακτικότερο βάγκον ST με το πρακτικό και ευρύχωρο πορτ-μπαγκάζ, του οποίου ο όγκος ξεκινά από τα 587 λίτρα.

Το ισπανικό πυραυλάκι είναι άμεσα διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, όπου διατίθεται στην τιμή των 27.950 ευρώ με το μηχανικό κιβώτιο των έξι ταχυτήτων. Για τις εκδόσεις DSG, υπολογίστε περίπου 2.000 ευρώ πρόσθετη επιβάρυνση, όμως πρόκειται για μία εξαιρετική επένδυση.

Όπως εξάλλου είναι και το ίδιο το Seat Leon Cupra των 290 ίππων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!