Arash AF10 με 2.080 ίππους

Γιώργος Βαρίνος
Arash AF10 με 2.080 ίππους
Η βρετανική εταιρεία Arash ετοιμάζεται να δώσει στην παραγωγή το δυνατότερο αλλά όχι και το πιο γρήγορο αυτοκίνητο.

Η Arash είναι μια βρετανική εταιρεία που παράγει σε πολύ περιορισμένη παραγωγή υπέρ-αυτοκίνητα, από τα οποία ελάχιστα κυκλοφορούν παγκοσμίως. Το 2008 παρουσίασε το κορυφαίο AF10, το οποίο πλέον αναβαθμίζει σημαντικά και θα παρουσιάσει στην έκθεση της Γενεύης στις αρχές Μαρτίου. Το εξαιρετικό στοιχείο του αυτοκινήτου είναι φυσικά η ισχύς του, καθώς ανέρχεται στους 2.080 ίππους.

Αυτό είναι το άθροισμα της απόδοσης… πέντε κινητήρων, τεσσάρων ηλεκτρικών και ενός εσωτερικής καύσης. Αρχίζοντας από τον τελευταίο, αυτός έχει οκτώ κυλίνδρους και χωρητικότητα 6,2 λίτρα, όπου με τη βοήθεια turbo αποδίδει 900 ίππους. Ο τέσσερις ηλεκτρικοί κινητήρες έχουν επιπλέον 1.180 ίππους, που δημιουργούν ένα άθροισμα 2.080 ίππων. Όσον αφορά στη ροπή, τα νούμερα είναι ανάλογα τερατώδη, με 1.200 Nm από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και 1.080 από τους ηλεκτρικούς κινητήρες.
Το επόμενο βήμα είναι οι επιδόσεις, όπου ο κατασκευαστής αναφέρει τελικής ταχύτητα 325 χλμ./ώρα, που με αυτή την ισχύ είναι σίγουρα αρκετά χαμηλή, ωστόσο η επιτάχυνση είναι καταιγιστική, με τα 100 χιλιόμετρα να έρχονται από στάση σε λιγότερα από 3 δευτερόλεπτα, τα 200 χλμ./ώρα σε 8’’ και τα 300 σε 27 δευτερόλεπτα.

Το πλαίσιο του AF10 είναι κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα και υπάρχουν υποπλαίσια για τον κινητήρα -ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κέντρο- και τις αναρτήσεις. Η συστοιχία των μπαταριών είναι τοποθετημένη στο εμπρός μέρος και έχει χωρητικότητα 32 KWh.

Η Arash κατασκευάζει και μια αγωνιστική έκδοση του AF10, η οποία διαθέτει σύστημα πυρόσβεσης, roll cage και σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Αν το αυτοκίνητο σας έχει κινήσει την περιέργεια, η τιμή του πιθανώς να την ανακόψει, καθώς ανέρχεται στα 1.423.00€ στην έκδοση δρόμου ή στα 1.553.000€ στην αγωνιστική εκδοχή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!