Η Ελλάδα στις 10 χώρες με την ακριβότερη βενζίνη!

Πέτρος Πιτσίνης
Η Ελλάδα στις 10 χώρες με την ακριβότερη βενζίνη!
Σε ποιες χώρες κοστίζει η βενζίνη φτηνότερα από το νερό, πού πωλείται πανάκριβα και σε ποια θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα;

Μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη οι κάτοικοι της Βενεζουέλας ανεφοδιάζονταν ουσιαστικά δωρεάν με βενζίνη, αφού κόστιζε το λίτρο στα πρατήρια καυσίμου μόλις ένα λεπτό του ευρώ! Από την Παρασκευή μπήκε τέλος σε αυτή την επιδότηση, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Νικόλας Μαδούρο ανακοίνωσε ότι το ένα λίτρο βενζίνης Super 95 οκτανίων θα πωλείται πλέον έξι μπολιβάρ, δηλαδή περίπου 0,85 ευρώ. Με άλλα λόγια μιλάμε για μία αύξηση της τάξης περίπου του 6.000%, ενώ και η τιμή για το λίτρο της βενζίνης Normal αυξήθηκε στη Βενεζουέλα κατά 1.300%.

Μετά τις σοκαριστικές αυξήσεις διαμορφώθηκε μία νέα κατάσταση στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις μέσες τιμές της βενζίνης ανά λίτρο σε κάθε χώρα, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του διεθνούς παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων globalpetrolprices.

Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη, η φτηνότερη βενζίνη στον κόσμο υπάρχει πλέον στο Κατάρ με 19 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 21 λεπτά.

Η Ελλάδα ανήκει δυστυχώς στις χώρες με τις υψηλότερες λιανικές τιμές βενζίνης, καθώς βρίσκεται στη δέκατη θέση της λίστας των ακριβότερων χωρών, ισοβαθμώντας με την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τα νησιά Κομόρες με 1,32 ευρώ ανά λίτρο.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πληρώνουν για το λίτρο βενζίνη 1,57 ευρώ και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (1,48 ευρώ), το Μονακό (1,47 ευρώ), η Νορβηγία (1,45 ευρώ), η Ιταλία (1,38 ευρώ), η Δανία (1,38 ευρώ) και το Ισραήλ (1,36 ευρώ).

Οι χαμηλότερες τιμές βενζίνης συναντούνται κυρίως σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες και σε φτωχές χώρες, με εξαίρεση τις ΗΠΑ όπου κοστίζει το λίτρο κατά μέσο όρο μόλις 47 λεπτά, ενώ και στον Καναδά παραμένει η τιμή σε προσιτά επίπεδα της τάξης των 64 λεπτών.

Μεταξύ 32 και 41 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο πληρώνουν οι κάτοικοι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κατάρ, του Μπρουνάι, του Ιράν, του Ομάν και της Ρωσίας.

Γύρω στο μισό ευρώ ανά λίτρο πληρώνουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων σε χώρες όπως η Κολομβία, ο Παναμάς, η Λευκορωσία και το Πόρτο Ρίκο.

Στη μέση της κατάταξης με τιμές μεταξύ 70 και 80 λεπτών ανά λίτρο συναντούμε κράτη, όπως η Κίνα, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, το Περού και η Ταϊλάνδη. Στις γειτονικές μας χώρες των Σκοπίων και της Βουλγαρίας κυμαίνονται οι τιμές της βενζίνης στα 93 και στα 94 λεπτά ανά λίτρο και στην Αλβανία στο 1,12 ευρώ.

Ακριβώς ένα ευρώ κοστίζει το λίτρο βενζίνης αυτή την εποχή σε επτά χώρες. Τη Σερβία, την Τσεχία, τη Νότια Κορέα, τις Νήσους Κέιμαν, το Λουξεμβούργο, το Λάος και τη Λιθουανία.

Μεταξύ 1,30 και 1,32 ευρώ ανά λίτρο κοστολογείται η βενζίνη σε Φινλανδία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Γερμανία κυμαίνεται γύρω στα 1,21 ευρώ και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Τουρκία, την Ιρλανδία, την Κούβα, την Ουρουγουάη και τα νησιά Μπαρμπάντος.

Οι διαφορές των λιανικών τιμών των καυσίμων οφείλονται στον τρόπο φορολόγησής τους ανά χώρα, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι ίδιες. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε, ότι τα καύσιμα πωλούνται ακριβότερα στις πλουσιότερες χώρες και φτηνότερα στις φτωχότερες και σε εκείνες, που παράγουν οι ίδιες πετρέλαιο. Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και της…Ελλάδας, η οποία δεν ανήκει βεβαίως στις δέκα πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Πάντως, στις τιμές του πετρελαίου κίνησης καταλαμβάνει η χώρα μας μία θέση κοντά στη μέση της κατάταξης με 0,98 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, καθώς το συγκεκριμένο καύσιμο επιβαρύνεται με λιγότερους φόρους από την βενζίνη.

Το φτηνότερο πετρέλαιο φουλάρουν στο Ιράν (9 λεπτά το λίτρο), στην Αλγερία (16 λεπτά το λίτρο), στη Σαουδική Αραβία (18 λεπτά) και στην Αίγυπτο (21 λεπτά). Πολύ φτηνό είναι το πετρέλαιο κίνησης στα γειτονικά Σκόπια με 66 λεπτά το λίτρο, στη Βουλγαρία κοστίζει 90 λεπτά, στην Τουρκία 1,02 ευρώ και στην Αλβανία 1,11 ευρώ.

Στην αντιπέρα όχθη με τις ακριβότερες τιμές ντίζελ ανά λίτρο συναντούμε τη Νορβηγία με 1,31 ευρώ, τη Μεγάλη Βρετανία με 1,30 ευρώ, την Ελβετία με 1,26 ευρώ, τη Σουηδία και το Ισραήλ με 1,24 ευρώ, το Μονακό με 1,23 ευρώ, τη Μάλτα με 1,22 ευρώ και τις Ιταλία και Ισλανδία με 1,19 ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!