Μια λιμουζίνα ανθεκτικότερη κι από φρούριο (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Μια λιμουζίνα ανθεκτικότερη κι από φρούριο (video)
Αντιστέκεται σε κάθε λογής όπλο, προστατεύεται από νάρκες και εκρηκτικά και θεωρείται το αυτοκίνητο με την καλύτερη εργοστασιακή θωράκιση. Γνωρίστε την Mercedes-Maybach S600 Guard!

Σαν φρούριο σε τέσσερις τροχούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Mercedes-Maybach S600 Guard, αφού έχει την φήμη της ασφαλέστερης λιμουζίνας με εργοστασιακή θωράκιση. Εξωτερικά δύσκολα θα ξεχωρίσει από μια αντίστοιχη «απλή» έκδοση του μοντέλου, όμως τελικά, αυτό είναι το ζητούμενο.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, δεν έχει κανένα αδύναμο σημείο. Αρχίζοντας από τα βασικά, τα παράθυρα που εφοδιάζουν αυτή την έκδοση είναι πολλές φορές παχύτερα από τα συμβατικά, τόσο που απαιτείται υδραυλικός μηχανισμός για τον χειρισμό τους! Όταν δεχθεί επίθεση με αέρια αυτά κλείνουν αυτόματα μαζί με οποιαδήποτε οπή που οδηγεί στους αεραγωγούς και μέσω του συστήματος κλιματισμού, φέρνει καθαρό αέρα στην καμπίνα. Στις βαλλιστικές δοκιμές που έχει υποβληθεί απέδειξε ότι έχει την υψηλότερη βαθμολογία στην προστασία από βλήματα, ενώ μπορεί να αντέξει και χτυπήματα από χειροβομβίδες μεγάλης ισχύος. Οι ενισχύσεις στην ανάρτηση και τα φρένα είναι παραπάνω από επιβεβλημένες, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο βάρος. Η αερανάρτηση Airmatic φέρει ενισχυμένα ελατήρια αέρα εμπρός και στο πίσω μέρος έχουν τοποθετηθεί βοηθητικά ελατήρια χάλυβα, με την αναβάθμιση να περιλαμβάνει και το λογισμικό, το οποίο έχει δυνατότητα αντίληψης της μειωμένης απόστασης από το έδαφος, λόγω της θωράκισης.

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως το σύστημα ευστάθειας έχουν επίσης διαφορετική ρύθμιση, οι δισκόπλακες έχουν αυξημένο μέγεθος και οι εμπρός δαγκάνες είναι εξαπίστονες, για να τιθασεύσουν την τεράστια ορμή που αναπτύσσεται όταν το αυτοκίνητο κινείται με υψηλές ταχύτητες. Η προσοχή στην λεπτομέρεια δεν τελειώνει εδώ, με την Michelin να προμηθεύει την Mercedes με ειδικά λάστιχα τα οποία επιτρέπουν την κανονική οδήγηση για 29 χιλιόμετρα, ακόμη και με μηδενική πίεση αέρα! Φυσικά εφοδιάζεται με αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, συναγερμό πανικού, ρολά που δεν επιτρέπουν την θέαση εντός της καμπίνας και θερμαινόμενα πλαϊνά παράθυρα! Ο κινητήρας που καλείται να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απαιτήσεις είναι ένας V12 των 6 λίτρων, με δύο τούρμπο, 530 ίππους και 830 Nm ροπής. Συνδυάζεται με το αυτόματο 7άρι σασμάν, όμως η τελική ταχύτητα έχει περιοριστεί ηλεκτρονικά στα 210 χλμ./ώρα. Παρόλο που δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες από την Mercedes, οι περισσότερες παραγγελίες γίνονται από τη Ρωσία, την Κίνα και τις Αραβικές χώρες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!