Το αυτοκίνητο που σε καταλαβαίνει

Το αυτοκίνητο που σε καταλαβαίνει

Το αυτοκίνητο που σε καταλαβαίνει

Στο πρωτότυπο Opel GT που θα δούμε στη Γενεύη δεν εντυπωσιάζει μόνο η αισθητική του αλλά και ο τρόπος που επικοινωνεί με τον οδηγό.

Ξεχάστε το σκύλο ως τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Πλέον αυτό το ρόλο θα μπορεί να τον παίξει καλύτερα το αυτοκίνητο, όπως μας δείχνει το πρωτότυπο Opel GT Concept. Στο εσωτερικό του, διακόπτες δεν υπάρχουν πουθενά. Τα πάντα λειτουργούν με φωνητικό έλεγχο και μέσω μίας κεντρικής επιφάνειας αφής (touchpad).

Παράλληλα, το  GT Concept όχι μόνο ανταποκρίνεται στις εντολές του οδηγού αλλά προσαρμόζεται και στις ανάγκες του. Για να μπορεί να λειτουργεί σαν τέλειος σύντροφος στο ταξίδι, το λογισμικό μαθαίνει από κάθε εντολή, κάθε άγγιγμα του τιμονιού και κάθε ρύθμιση σε καθημερινή βάση. Μία τέτοια μέθοδος είναι ήδη γνωστή από τα προσαρμοζόμενα, αυτόματα κιβώτια με λειτουργία αυτοεκμάθησης. Αυτά προσαρμόζονται στο στυλ του κάθε οδηγού, με σπορ ή οικονομικές αλλαγές σχέσεων.

Τα όργανα εκφράζουν επίσης προσαρμόζονται στις εκάστοτε διαθέσεις του οδηγού. Εάν ο οδηγός είχε μία δύσκολη ημέρα και θέλει να σερφάρει στα διάφορα μενού χωρίς να μιλά, απλά αγγίζει το στρογγυλό touchpad στην κεντρική κονσόλα από όπου εύκολα ελέγχει όλες τις λειτουργίες. Τα δύο κλασικά στρογγυλά όργανα είναι ουσιαστικά επιφάνειες προβολής με φόντο που φωτίζεται σε διαφορετικά χρώματα και όπου προβάλλονται ποικίλες πληροφορίες τρισδιάστατα. Στροφές λειτουργίας του κινητήρα και ταχύτητα προβάλλονται πάντα με σαφήνεια στην αριστερή πλευρά, ενώ οι πληροφορίες που εμφανίζονται στο δεξί όργανο μπορούν να διαμορφώνονται κατά βούληση του οδηγού.

Το Opel GT Concept ωστόσο δεν είναι μόνο ένα παθητικός δέκτης εντολών. Μπορεί ακόμα και να μιλήσει στον οδηγό του, για μία προειδοποίηση όπως: «Πρόσεχε, μια μοτοσικλέτα κινείται στο πίσω μέρος». Το αυτοκίνητο παρακολουθεί στενά τις κυκλοφοριακές συνθήκες – και δεν προσαρμόζεται απλά στις προτιμήσεις και διαθέσεις του οδηγού αλλά και στο περιβάλλον, για περισσότερη ασφάλεια. 

Best of internet