Riversimple Rasa, υπόδειγμα οικονομίας (video)

Γιώργος Βαρίνος
Riversimple Rasa, υπόδειγμα οικονομίας (video)
Ένα πρωτότυπο μικρό αυτοκίνητο με κυψέλες υδρογόνου από την Ουαλία, υπόσχεται αυτονομία 480 χλμ. με 1,5 λίτρα υδρογόνου.

Τα αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που μετατρέπουν, μέσω ηλεκτρόλυσης, το υδρογόνο που χρησιμοποιούν ως «καύσιμο» σε ηλεκτρική ενέργεια. Το μόνο παράγωγο της ηλεκτρόλυσης είναι το… νερό. Μέχρι σήμερα τέτοιου είδους μοντέλα εναλλακτικών καυσίμων έχουν στην παραγωγή μόνο οι Honda και Toyota, τα Clarity και Mirai αντίστοιχα.

Στο παιχνίδι μπαίνει ωστόσο και μια νεοφυής εταιρεία από την Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ονομάζεται Riversimple. Αυτή κατασκεύασε το Rasa, ένα μικρό διθέσιο αυτοκίνητο κυψελών καυσίμου που εξασφαλίζει αυτονομία κίνησης 480 χιλιομέτρων με μόλις 1.5 κιλά υδρογόνου.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της οικονομίας του μοντέλου, ένα κιλό υδρογόνου κοστίζει περίπου 5,5€ στη Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή τα 1.5 κιλά αξίζουν 8,25€. Με μια απλή διαίρεση βρίσκουμε ότι κάθε χιλιόμετρο κίνησης με το Riversimple Rasa κοστίζει 0,017€ ή 1,7€ τα 100 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την ιδρυτή της Riversimple η κατασκευή του Rasa ξεκίνησε από μια κόλλα λευκό χαρτί. Έτσι, το μικρό διθέσιο μοντέλο έχει αμάξωμα από ίνες άνθρακα και δεν χρησιμοποιεί μπαταρίες για να αποθηκεύει την ενέργεια που παράγει, παρά μόνο μια συστοιχία υπέρ πυκνωτών, στους οποίους αποθηκεύεται η ενέργεια από το φρενάρισμα.

Το πλεονέκτημα αυτής της διάταξης είναι το ελάχιστο βάρος και το μειονέκτημα ότι οι πυκνωτές δεν μπορούν να διατηρήσουν την ενέργεια που αποθηκεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, χρησιμοποιούνται για να υποβοηθούν την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης από την κυψέλη καυσίμου, η οποία, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κανονικής κίνησης είναι υπέρ αρκετή.

Με αυτά τα δεδομένα το Rasa καταφέρνει να ζυγίζει μόλις 580 κιλά και έτσι οι τέσσερις ηλεκτρικοί κινητήρες που είναι τοποθετημένοι στους τροχούς του απαιτούν μόλις 8,5 Kw ισχύος. Ποιες είναι όμως οι επιδόσεις του; Για το κόστος κίνησης και την αστική του φύση, εξαιρετικές μπορούμε να πούμε: η τελική ταχύτητα φτάνει στα 96 χλμ./ώρα και η επιτάχυνση από τα 0-90 χλμ./ώρα απαιτεί 9 δευτερόλεπτα, τιμή ταυτόσημη ή και καλύτερη από αυτή του συνόλου των συμβατικών αυτοκινήτων πόλης.

Το νέο οικολογικό αυτοκίνητο πόλης έχει ενταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δοκιμών και 20 πρωτότυπα θα κινούνται κανονικά στο δημόσιο δρόμο με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη και την ταυτοποίηση στην πράξη των θεωρητικών δεδομένων, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2018.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!