Νέο σύστημα μετάδοσης Quattro Plus της Audi (video)

Γιώργος Βαρίνος
Νέο σύστημα μετάδοσης Quattro Plus της Audi (video)
H Audi απαντά στις σύγχρονες ανάγκες για μεγαλύτερη οικονομία, με μια νέα έκδοση του συστήματος μετάδοσης Quattro που ονομάζει Plus.

ο 40% των Audi που πωλήθηκαν το 2015 διέθεταν σύστημα μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς, το γνωστό Quattro. Ωστόσο είναι γνωστό σε όσους έχουν και την παραμικρή μηχανολογική εξοικείωση, ότι τα συστήματα μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς επιβαρύνουν αρκετά την κατανάλωση, παρά τα σημαντικά οφέλη τους στην πρόσφυση. Η Audi που έχει συνδέσει το όνομά της με την τετρακίνηση όσο ελάχιστες άλλες εταιρείες, προσφέρει πλέον το σύστημα Quattro με την ονομασία Plus και μειώνει έως και 0,3 λίτρα/100 χλμ. την κατανάλωση των μοντέλων της, σε σχέση με το υπάρχον σύστημα.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο video, το σύστημα διαθέτει δύο συμπλέκτες, έναν μεταξύ άξονα μετάδοσης και κιβωτίου και έναν μεταξύ διαφορικού και τροχών πίσω, καθώς και μια πλειάδα αισθητήρων που αποφασίζουν πότε θα εμπλακεί ο άξονας για τη μετάδοση της κίνησης και στους πίσω τροχούς. Σε φυσιολογικές συνθήκες οδήγησης η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους εμπρός τροχούς, με τον εμπρός συμπλέκτη να αποτρέπει τη μετάδοση της κίνησης προς το άξονα πίσω, την ίδια στιγμή που ο πίσω συμπλέκτης απομονώνει το διαφορικό από την κίνηση των τροχών. Έτσι μειώνονται πολύ οι τριβές του συστήματος, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να καταναλώνει περίπου όσο και ένα μοντέλο χωρίς μετάδοση 4Χ4. Επιπρόσθετα, το νέο σύστημα, παρά τα περισσότερα στοιχεία που διαθέτει, είναι τέσσερα κιλά ελαφρύτερο από το υφιστάμενο.

Οι αισθητήρες που υπολογίζουν σχεδόν τα πάντα –από την ταχύτητα του κάθε τροχού, την κλίση του τιμονιού, τη θέση του γκαζιού, το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης και δεκάδες άλλες παραμέτρους- δίνουν την εντολή στους δύο συμπλέκτες με σχεδόν μηδενική υστέρηση κάποιων εκατοστών του δευτερολέπτου και αυτοί αυτόματα μεταφέρουν την κίνηση πίσω. Έτσι ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται ποτέ την εμπλοκή της κίνησης πίσω, ούτε και χρειάζεται να επιλέξει πότε και αν θα λειτουργήσει το σύστημα, όπως για παράδειγμα στα κατ’ επιλογή συστήματα μετάδοσης 4Χ4.

Το Quattro Plus θα λανσαριστεί στο νέο Audi A4 Allroad από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σταδιακά θα τοποθετηθεί σε όλα τα μοντέλα Quattro με κινητήρα τοποθετημένο κατά το διαμήκη άξονα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!