Περήφανη για το νέο diesel η Mercedes

Περήφανη για το νέο diesel η Mercedes

Ελαφρύς, δυνατός, οικονομικός και οικολογικός: ο νέος δίλιτρος τετρακύλινδρος diesel που λανσάρεται με την E-Class είναι το καμάρι της Mercedes.  

Περήφανη για το νέο diesel η Mercedes

Με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές προδιαγραφές ρύπων η Mercedes δημιούργησε μια νέα γενιά τετρακύλινδρων diesel κινητήρων με τον κωδικό ΟΜ 654 και χωρητικότητα 2.0 λίτρων (1.950 κ.εκ.).

Ο νέος κινητήρας λανσάρεται μαζί με τη νέα γενιά της E-Class στην έκδοση 220d και αποδίδει ισχύ 195 ίππων και ροπή 400 Nm από τις 1.600 σ.α.λ. Παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία απόδοσης που παρουσιάζει, η κατανάλωσή του είναι εξαιρετικά χαμηλή: στο μεγάλο σεντάν των περίπου 5 μέτρων μήκους κατά μέσο όρο καταναλώνει 3,9 λίτρα/100 χλμ. και εμπέμπει μόλις 102 γρ./χλμ. CO2.

Το μυστικό πίσω από την υψηλή απόδοση και την ελάχιστη κατανάλωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νέος κινητήρας OM 654 είναι, κατ’ αρχάς, εξαιρετικά μαζεμένος σε διαστάσεις και ελαφρύς. Σε σχέση με το σύνολο των 2.2 λίτρων που χρησιμοποιούσε έως και σήμερα η Mercedes, έχει 34,4 κιλά χαμηλότερο βάρος, χάρη στην κατασκευή του εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο.

Επίσης έχουν μειωθεί σημαντικά οι εσωτερικές τριβές στους κυλίνδρους χάρη στην επικάλυψη Nanoslide, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί τέταρτης γενιάς και πολύ υψηλής πίεσης σύστημα κοινής γραμμής τροφοδοσίας (Common Rail), καθώς και νέο turbo μεταβλητής γεωμετρίας. Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί σημαντικά ο θόρυβος λειτουργίας και οι κραδασμοί, ενώ χάρη στα προηγμένα συστήματα ανακύκλωσης των καυσαερίων (EGR) και του ψεκασμού ουρίας (AdBlue), οι εκπομπές ρύπων θα καλύπτουν και τις μελλοντικές απαιτήσεις της Ε.Ε. για μέτρηση σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Σταδιακά ο νέος κινητήρας θα τοποθετηθεί στα περισσότερα συμπαγή και μεσαία μοντέλα της μάρκας, ενώ θα αποτελέσει τη βάση της δημιουργίας μιας νέας γενιάς κινητήρων diesel ακόμα μικρότερου κυβισμού, πιθανότατα 1.6 λίτρων. 

Best of internet