Πόσο κοντά είμαστε στην αυτόνομη οδήγηση; (video)

Γιώργος Βαρίνος
Πόσο κοντά είμαστε στην αυτόνομη οδήγηση; (video)
Η νέα E-Class της Mercedes διαθέτει συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης που επιτρέπουν την ημι – αυτόνομη λειτουργία του αυτοκινήτου, σήμερα.

Η Mercedes δημιούργησε ένα video που παρουσιάζει με σαφήνεια τις δυνατότητες της νέας E-Class στην υποβοήθηση της οδήγησης. Αυτόματη αλλαγή λωρίδας, αυτόματη διατήρηση της πορείας και τη ταχύτητας, αυτόματο φρενάρισμα ακόμα και σε διασταυρώσεις, αυτόματη στάθμευση, αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας βάσει της οδική σήμανσης και πολλές ακόμα δυνατότητες φέρνουν το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης πολύ πιο κοντά.

Ωστόσο, για τη λειτουργία όλων των παραπάνω αυτοματισμών, η παρουσία και τα χέρια του οδηγού στο τιμόνι είναι απολύτως απαραίτητα. Σε αντίθετη περίπτωση, το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα ακόμα και να… ακινητοποιηθεί αυτόματα. Παρότι όλα τα παραπάνω συστήματα κυριολεκτικά απογειώνουν την ενεργητική ασφάλεια που προσφέρει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο όπως η E-Class, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα λειτουργήσουν σωστά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ταυτόχρονα, αν ένα σύστημα απενεργοποιηθεί για τεχνικούς λόγους, ο οδηγός πρέπει να είναι πάντα σε θέση να πάρει άμεσα τον έλεγχο. Αυτό λοιπόν που βλέπουμε είναι πως, παρότι τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης έχουν φτάσει στο σημείο ένα αυτοκίνητο να κινείται σχεδόν μόνο του, δεν βρίσκονται ακόμα σε αυτό το επίπεδο διασύνδεσης, αλληλεπίδρασης και τεχνικής αρτιότητας που να μπορεί κανείς να βασιστεί εξ’ ολοκλήρου σε αυτά, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχής εξέλιξη αυτών των συστημάτων μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος σε πολύ μεγάλο βαθμό και ήδη υπάρχουν έρευνες σε Ευρώπη και Ιαπωνία, που δείχνουν ποσοστιαία μείωση ατυχημάτων έως και 90% σε αυτοκίνητα που διαθέτουν συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!