Λορένθο: «Λογικό να θέλει νικητή τον Ρόσι η Yamaha»

Νίκος Τσιώκος
Λορένθο: «Λογικό να θέλει νικητή τον Ρόσι η Yamaha»
Ο Χόρχε Λορένθο τόνισε ότι είναι λογικό η Yamaha να θέλει τον Βαλεντίνο Ρόσι στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου για εμπορικούς λόγους και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον «Γιατρό».

Για την αντιπαλότητα με τον Βαλεντίνο Ρόσι στα τέλη της προηγούμενης σεζόν, τον τρίτο τίτλο της καριέρας του και τα όσα συνέβησαν στο φινάλε αυτής μίλησε ο Χόρχε Λορένθο σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα motorsport.com ο Χόρχε Λορένθο.

Ο Ισπανός τόνισε ότι είναι λογικό η Yamaha να θέλει τον «Γιατρό» νικητή για εμπορικούς λόγους, ενώ αποκάλυψε ότι όντως κάποιοι αντέδρασαν περίεργα κατά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Βαλένθια πέρυσι.

Παρά ταύτα, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ομόσταυλό του και την ομάδα του, όπου ευελπιστεί να ολοκληρώσει την καριέρα του. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν άσκησε βέτο σε κανέναν ομόσταυλό του και πως απέδειξε ότι δεν είναι ανίκητος ο Ρόσι, που θεωρείται και είναι ο κορυφαίος στην ιστορία του Moto GP.

Αναλυτικά, τα όσα είπε, μεταξύ άλλων, ο Λορένθο:

Για το τι σημαίνει ο τρίτος τίτλος για τον ίδιο: «Θα ήταν πολύ απογοητευτικό να το χάσω. Ήμουν ο πιο γρήγορος με διαφορά στους περισσότερους αγώνες και η ομάδα έκανε το καλύτερο. Αν το έχανα λόγω κακής τύχης, που είχαμε σε μερικά Γκραν Πρι, θα ήταν πολύ ενοχλητικό».

Για το αν τον επηρεάζει το ότι μερικές φορές τον αμφισβητούν: «Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι ο Λορένθο δεν πνευματικά πολύ δυνατός, αλλά όταν αναλύσεις την καριέρα μου στο Moto GP, με εξαίρεση την πρώτη χρονιά (2008) και το 2014, όταν τερμάτισα τρίτος, θα δεις ότι είτε κέρδιζα, είτε τερμάτιζα δεύτερος.

Ήταν δύσκολο να κάνω ό,τι έχω πετύχει. Αν δεν είσαι πνευματικά δυνατός, είναι αδύνατο να τα καταφέρει. Γι' αυτό και δεν καταλαβαίνω την κριτική. Αν είμαι καλύτερα από φυσικής πλευράς, τότε μπορώ να ανεβάσω λίγο το επίπεδο. Αλλά και όταν δεν είμαι στο καλύτερο, εξακολουθώ να παλεύω για τον τίτλο».

Για την προσπάθεια της Ducati να τον εντάξει στο δυναμικό της: «Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές έχω πει ότι όνειρό μου είναι να ολοκληρώσω την καριέρα μου εδώ (στη Yamaha) και όχι μόνο αυτό, αλλά μετά τον τίτλο είναι πιθανό να γίνω ο πιο πετυχημένος αναβάτης με την ομάδα.

Θα ήταν ένα όνειρο. Όμως, όπως τη βάζω εγώ πρώτη προτεραιότητα, έτσι είναι σημαντικό και γι' αυτούς να δουν τι τους έχω δώσει. Μετά τον τελευταίο τίτλο του Βαλεντίνο το 2009, μόνο εγώ έχω κερδίσει με τη Yamaha (προφανώς εννοεί τίτλους)».

Για το αν θεωρεί ότι δεν εκτιμήθηκε αρκετά πέρυσι: «Ποτέ δεν ανησύχησα που ο Ρόσι είναι περισσότερο φιλικός στα μέσα ενημέρωσης και τον περιτριγύριζαν περισσότεροι φωτογράφοι. Ακόμα κι εγώ βλέπω ότι είναι λογικό που η Yamaha προτιμάει να κερδίζει αυτός λόγω της δημοτικότητάς του επειδή έτσι θα πουλήσει περισσότερες μοτοσικλέτες.

Για μένα το μοναδικό που έχει σημασία είναι να έχουμε τον ίδιο εξοπλισμό επειδή πιστεύω στις ικανότητές μου και ξέρω ότι με αυτούς τους κανονισμούς θα τα πάω καλά. Η ομάδα είναι πολύ σοβαρή και μ' έχει στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο».

Για το πώς αισθάνθηκε η ομάδα, αφού κατέκτησε τον τίτλο: «Είναι αλήθεια ότι κάποια μέλη ένιωσαν περίεργα, λίγο διαφορετικά από το αν απλά ένας αναβάτης της Yamaha πάλευε για τον τίτλο. Η αντιπαλότητα έκανε κάποιους να αντιδράσουν κάπως ψυχρά, όμως αυτό ήταν συνέπεια των όσων συνέβησαν στη Σεπάνγκ».

Για το πώς βλέπει τον Ρόσι τώρα: «Φαινόταν αδύνατον ο Βαλεντίνο να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο στην ηλικία του και τα καταφέρνει. Αν συνεχίσει έτσι, θα ανανεώσει για δύο ακόμα σεζόν. Πριν από λίγο καιρό δε φανταζόμουν τον εαυτό μου να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο στο Moto GP για πολλά χρόνια και αν είμαι ανταγωνιστικός και απολαμβάνω το άθλημα ολοένα και περισσότερο, γιατί να μην επεκτείνω την καριέρα μου;».

Για το αν του πέρασε το μυαλό να ασκήσει βέτο στον Ρόσι: «Ποτέ δεν άσκησα βέτο στον Βαλεντίνο ή σε κάποιον άλλο ομόσταυτλό μου, ούτε όταν είχα την ευκαιρία να το κάνω. Ο Ρόσι είναι ευεργετικός για την εταιρεία, τόσο εντός όσο και εκτός πίστας. Είναι καλό που συνεχίζει έτσι. Έχουμε μία πλήρης δομή, εξασφαλίσαμε το τρίτο πρωτάθλημα και αυτό θα ήταν αδύνατο χωρίς ανταγωνιστικό δίδυμο».

Για το ότι πολλοί είπαν ότι η Yamaha δεν απείχε πολύ από τη Honda, όταν κυριαρχούσε ο Μάρκεζ, και πως τώρα η Honda είναι καταστροφή: «Η εκτίμησή σας προέρχεται από τα στατιστικά. Από τη μέρα που μπήκα στο Moto GP απέδειξα ότι είναι δυνατό να νικήσεις έναν σταρ όπως ο Ρόσι.

Στην πραγματικότητα, όταν είχαμε την ίδια μοτοσικλέτα, οι αριθμοί μου ήταν καλύτεροι από τους δικούς του και αυτό με δεδομένο ότι είναι ο καλύτερος αναβάτης στην ιστορία. Το επίπεδό σου και η ποιότητά σου ορίζεται από τα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!