Πρεμιέρες Opel στη Γενεύη

Γιώργος Βαρίνος
Πρεμιέρες Opel στη Γενεύη
Το Mokka X, το αγωνιστικό Astra και το πρωτότυπο GT Concept θα παρουσιαστούν στην έκθεση της Γενεύης, καταδεικνύοντας το νέο πρόσωπο της Opel.

Τον τελευταίο καιρό η Opel πραγματοποιεί μια στροφή προς πιο συναρπαστικά και επικεντρωμένα στον οδηγό μοντέλα, που της επέτρεψαν να ανακάμψει εμπορικά και οικονομικά. Μοντέλα όπως το Mokka, το Adam και το νέο Astra αποδεικνύουν με την επιτυχία τους ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει και φυσικά θα συνεχιστεί, όπως φαίνεται και από το πρωτότυπο Concept GT. Πρωτοποριακό και ταυτόχρονα καθαρόαιμο σπορ, έχει γλυπτή σχεδίαση χωρίς λαβές στις πόρτες ή εξωτερικούς καθρέφτες. Σχεδιασμένο για να αποτελέσει το προσιτό σπορ αυτοκίνητο του μέλλοντος, έχει έναν τρικύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.0 λίτρου τοποθετημένο μπροστά με ισχύ 145 ίππων και μέγιστη ροπή 205 Nm. Η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα με μηχανικό μπλοκέ διαφορικό, μέσω σειριακού κιβωτίου έξι σχέσεων που ελέγχεται από χειριστήρια στο τιμόνι (paddles). Το μοντέλο έχει συνολικό βάρος μόλις 1.000 κιλά και έτσι επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από οκτώ δεύτερα ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 215 χλμ./ώρα.

Το Mokka X που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2016 έχει αποκτήσει νέα σχεδιαστική εικόνα που αποτυπώνει τα νέα στοιχεία της Opel, όπως η οριζόντια εμπρός μάσκα σε σχήμα φτερού και η δυναμική σχεδίαση φώτων ημέρας LED σε σχήμα “διπλού φτερού". Το εσωτερικό είναι επίσης πλήρως ανανεωμένο με τον πίνακα οργάνων να υιοθετεί οριζόντια διάταξη στοιχείων με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα και την αισθητική καθαρότητα. Η κεντρική κονσόλα είναι πλήρως ανασχεδιασμένη, ενώ δεσπόζουν οι οθόνες αφής 7 και 8 ιντσών των συστημάτων infotainment νέας γενιάς. Το Mokka X θα είναι ένα από τα καλύτερα συνδεδεμένα οχήματα στην κατηγορία του. Δύο εκδόσεις της νέας γενιάς του συστήματος infotainment IntelliLink θα φέρουν τον κόσμο των smartphones στο αυτοκίνητο μέσω συστημάτων σύνδεσης κινητών τηλεφώνων Apple CarPlay και Android Auto. Επιπλέον, η υπηρεσία Opel OnStar – που έχει ήδη λανσαριστεί σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες και θα επεκταθεί σε άλλες 16 το 2016 - θα διατίθεται με το Mokka X από το λανσάρισμά του. Στην Ελλάδα η υπηρεσία Opel OnStar θα είναι διαθέσιμη από το ερχόμενο φθινόπωρο. Στο μοντέλο θα τοποθετείται επίσης η νέα γενιά κινητήρα 1.4 λίτρων άμεσου ψεκασμού turbo, που αποδίδει 152 ίππους. Θα διατίθεται με εξάρι αυτόματο κιβώτιο, Start/Stop και προσαρμοζόμενο σύστημα AWD.

Επίσης η Opel θα παρουσιάσει το αγωνιστικό Astra TCR για πρώτη φορά στη Γενεύη. Ένας ισχυρός, δίλιτρος, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας με 330 ίππους και μέγιστη ροπή 420 Nm παρέχει ισχύ στο νέο αυτοκίνητο τουρισμού. Η ισχύς μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός διπλού μεταλλικού συμπλέκτη και ενός σειριακού, εξατάχυτου αγωνιστικού κιβωτίου με χειριστήρια αλλαγών (paddles) στο τιμόνι. Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διπλής αποσύμπλεξης αυξάνει τη σταθερότητα στα κατεβάσματα σχέσεων. Δίσκοι 378 mm με 6-πίστονες δαγκάνες μπροστά και δίσκοι 265 mm με 2-πίστονες δαγκάνες πίσω αναλαμβάνουν την πέδηση του Astra TCR, η κατανομή της οποίας ελέγχεται από τον οδηγό. Το αυτοκίνητο θα κάνει το αγωνιστικό ντεμπούτο του σε αρκετά πρωταθλήματα στα χέρια ιδιωτικών αγωνιστικών ομάδων μέσα στο 2016.

Τέλος, σε εξέχουσα θέση στο περίπτερο της Opel θα εκτίθενται τα νέα Astra και Astra Sports Tourer, για τα οποία οι παραγγελίες πανευρωπαϊκά έχουν ξεπεράσει τις 100.000, προμηνύοντας μια μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!