Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται

Γιώργος Βαρίνος
Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται
Ο Ιανουάριος του τρέχοντος έτους ξεκίνησε με μειωμένες πωλήσεις στην αγορά καινούριων αυτοκινήτων, προμηνύοντας συνέχιση μια παρατεταμένης ύφεσης.

Κατά 2,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων των Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, δείχνοντας το πάγωμα της αγοράς απέναντι στις εξαγγελίες για παύση της απόσυρσης αλλά και της συνολικά ρευστής οικονομικής εικόνας της χώρας. Από το 2010 που η αγορά του αυτοκινήτου άρχισε να κατακρημνίζεται, έχει έως σήμερα χάσει το 80% των πάλαι ποτέ ετήσιων πωλήσεών της, έτσι όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί από το 2000 έως και το 2009.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016 πωλήθηκαν 5.700 καινούρια οχήματα έναντι 5.848 τον ίδιο μήνα πέρυσι, παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση της τάξης του 2,5%. Αντίστοιχα, μικρότερη κατά 13,9% ήταν και η αγορά της μοτοσικλέτας, με 1.573 δίκυκλα άνω των 50 κ.εκ. να ταξινομούνται τον Ιανουάριο, έναντι 1.828 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, το 2015, μετά από χρόνια διψήφιων ποσοστών μείωσης, η αγορά αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας είχε μια ανάκαμψη με αύξηση των πωλήσεων κατά 6,4 και 6,8 αντίστοιχα, η οποία, ωστόσο, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της συρρίκνωσης που γνώρισαν οι πωλήσεις οχημάτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των συνολικών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων οφείλεται στα λεγόμενα εταιρικά οχήματα, δηλαδή αυτά των μακροχρόνιων μισθώσεων και του rent a car, γεγονός που δείχνει ότι το μέγεθος της συρρίκνωσης της αγοράς λιανικής είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!