Ασταμάτητο σε γη και νερό (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ασταμάτητο σε γη και νερό (video)
Το ρωσικής κατασκευής Sherp είναι ένα όχημα που πάει παντού και μάλιστα όχι μόνο εκεί όπου υπάρχει έδαφος.

Οι ειδικές συνθήκες απαιτούν και ειδικά οχήματα. Στην αχανή ρωσική επικράτεια, στέπες, βάλτοι, λίμνες, πάγοι και πυκνά αδιάβατα δάση είναι συνήθη φαινόμενα, με αποτέλεσμα οχήματα σαν το Sherp να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Το τελευταίο είναι ένα πολύ μικρού μήκους όχημα μόλις 3,4 μέτρων, το ύψος του ωστόσο ξεπερνά τα 2,0 μέτρα, το πλάτος τα 2,5 και η διάμετρος των τροχών του είναι 1,6 μέτρα.

Αυτοί οι τελευταίοι είναι άλλωστε και ο λόγος που το Sherp είναι ασταμάτητο. Λόγω της χάραξης των ελαστικών και του κλειστού κάτω μέρους τους οχήματος, που έχει απόσταση από το έδαφος 60 εκατοστών, το Sherp μπορεί να περάσει από υδάτινα κολλήματα –χωρίς κυματισμό φυσικά- με ταχύτητα έως και 6 χιλιόμετρα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται με το μπλοκάρισμα του δεξιού ή αριστερού σετ τροχών, ακριβώς όπως στα μικρά χωματουργικά Bobcat, με αποτέλεσμα το όχημα να είναι εξαιρετικά ευέλικτο, καθώς μπορεί να περιστρέφεται σχεδόν γύρω από τον εαυτό του.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημά του είναι το βάρος, που δεν ξεπερνά τα 1.300 κιλά, την ίδια στιγμή που το ωφέλιμο φορτίο φτάνει στα 1.000 κιλά, τόσο δηλαδή όσο αυτό ενός ελαφρού φορτηγού. Το Sherpa υπάρχει σε διθέσια διαμόρφωση με χώρο φόρτωσης ή με μεγάλη καμπίνα, την διαμόρφωση της οποίας ορίζει ο αγοραστής. Η κίνηση μεταδίδεται φυσικά σε όλους τους τροχούς, μέσω κιβωτίου πέντε σχέσεων και ενδιάμεσου κιβωτίου «κοντών» σχέσεων. Τόσο κοντών, που η μέγιστη ταχύτητα των 45 χλμ./ώρα μπορεί να πέσει στα… 1,5 χλμ./ώρα.

Εντυπωσιακό στοιχείο του Sherp είναι η δυνατότητα υπερπήδησης εμποδίων ύψους έως και 1,0 μέτρου, που το καθιστά κάτι σαν ένα μικρό τανκ. Στο ερώτημα αν αυτό το εντελώς ιδιαίτερο όχημα είναι και αξιόπιστο, καθώς είναι προορισμένο να κινείται στα πιο απρόσιτα σημεία της γης, οι κατασκευαστές απάντησαν με την τοποθέτηση ενός κινητήρα diesel της ιαπωνικής Kubota με χωρητικότητα 1.5 λίτρων και απόδοση 44 ίππων.

Έκπληξη τέλος αποτελεί και το κόστος των 70.000€, το οποίο σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να φαίνεται μεγάλο, σκεφτείτε όμως τι άλλο θα μπορούσατε να αγοράσετε αν θέλατε να κινείστε σε αυτές τις συνθήκες. Οι οποίες, όπως μπορείτε να δείτε και στα video που ακολουθούν, είναι εντυπωσιακά δύσκολες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!