Πότε θα τελειώσει το αλαλούμ με την απόσυρση;

Πότε θα τελειώσει το αλαλούμ με την απόσυρση;

Η απόφαση για παράταση στο μέτρο της απόσυρσης έως τις 20 Απριλίου 2016 καθυστερεί και ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, ενώ η αγορά αυτοκινήτου έχει παγώσει.

Πότε θα τελειώσει το αλαλούμ με την απόσυρση;

Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος... Η πολύπαθη ελληνική αγορά αυτοκινήτου ψάχνει τους πελάτες με το φανάρι και κανένας δεν γνωρίζει, πόσο χαμηλότερα θα είχε πέσει, αν δεν ίσχυε την τελευταία πενταετία το οικονομικό όφελος της απόσυρσης ηλικιωμένων οχημάτων με χαμηλές αντιρρυπαντικές προδιαγραφές. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά, ότι από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τα τέλη του 2015 έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία 450.000 Ι.Χ. και ελαφρά φορτηγά.

Το αρμόδιο υπουργείο είχε ανακοινώσει επίσημα την παράταση του μέτρου έως τις 20 Απριλίου 2016, θέλοντας έτσι να δώσει μία ανάσα ζωής στους εμπόρους καινούριων αυτοκινήτων, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Η υπουργική απόφαση για επέκταση της απόσυρσης δεν έχει υπογραφεί όμως ακόμη και εκτιμάται, ότι μέχρι να γίνει αυτό και να δημοσιευτεί μετά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα μπούμε εύκολα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Πολλοί μιλούν μάλιστα και για τέλη Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε θα παραμείνει παγωμένη η αγορά αυτοκινήτου, καθώς πολλοί υποψήφιοι αγοραστές καινούριων μοντέλων περιμένουν μέχρι να τεθεί και πάλι σε ισχύ το μέτρο της απόσυρσης, πριν προχωρήσουν σε κάποια παραγγελία. Πρόκειται για μία λογική στάση, αφού το όφελος για την αγορά ενός καινούριου αυτοκινήτου ξεκινά από μερικές εκατοντάδες ευρώ, μπορεί όμως να φτάσει και τις αρκετές χιλιάδες ευρώ στις κατηγορίες υψηλότερου κυβισμού.

Θεωρείται πάντως βέβαιο, ότι εξαιτίας της καθυστέρησης θα δοθεί παράταση στην… παράταση της απόσυρσης, γιατί με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα περιοριζόταν πολύ ο χρονικός της ορίζοντας. Έτσι ακούγεται έντονα, ότι το ευεργετικό μέτρο για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου θα ισχύσει τελικά έως τον Ιούνιο και όχι έως τις 20 Απριλίου του 2016, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Ήδη μάλιστα άρχισαν να κυκλοφορούν δειλά νέα σενάρια περί επέκτασης της απόσυρσης για όλη τη διάρκεια του 2016. Θα φάμε που θα φάμε τον μισό χρόνο, λένε διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, ας φάμε λοιπόν και τον υπόλοιπο.

Προσυπογράφουμε!

Best of internet