Happy Birthday Αυτοκίνητο! (vid)

Γιώργος Βαρίνος
Happy Birthday Αυτοκίνητο! (vid)
Πριν από 130 χρόνια, στο Μανχάιμ της Γερμανίας, ο Καρλ Μπενζ, δημιούργησε -για πολλούς- την πιο επαναστατική εφεύρεση του μοντέρνου ανθρώπου. Το αυτοκίνητο.

Στις 29 Ιανουαρίου 1886, ο μηχανολόγος μηχανικός, Καρλ Μπενζ, με πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, καταθέτει την πατέντα 37435 που αφορά ένα αυτόνομο σε κίνηση, τρίκυκλο όχημα, με κινητήρα εσωτερικής καύσης τύπου «Οtto» δικής του επίσης, σχεδίασης και κατασκευής. Το όχημα που πιστοποιούσε την εφεύρεση, είναι ουσιαστικά το πρώτο αυτοκίνητο. Ο Μπενζ χάρισε στην ανθρωπότητα, το μέσο για να ανοίξει τους ορίζοντές του και να κάνει τη Γη πιο μικρή και προσβάσιμη σε όλους. Το αυτοκίνητο μαζί με το αεροπλάνο (Αδερφοί Ράιτ), τους πυραύλους (Κονσταντίν Τσιολκόφσκι), και την πυρηνική ενέργεια (Έρνεστ Ράδερφορντ) αποτελούν τις βασικές εφευρέσεις που επέκτειναν σε απίστευτα επίπεδα, την βιομηχανική επανάσταση, ξεκινώντας μια σειρά απίστευτων ανακαλύψεων από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι της μέρες μας. Το αυτοκίνητο, αποτελεί μεταφορικό μέσο, μέσο διασκέδασης, ανταγωνισμού, πρόσθετων τεχνολογικών ανακαλύψεων και αυτοσκοπό για πάρα πολλούς που το έχουν ερωτευτεί και έχουν συνδέσει την ζωή τους μαζί του.

Το πρώτο αυτοκίνητο Benz, είχε έναν τετράχρονο, μονοκύλινδρο κινητήρα τύπου Otto, με εκτεθειμένο (όχι μέσα σε κάρτερ) κομβίο και στρόφαλο, που γύριζε ένα βαρύ οριζόντιο βολάν και μετέφερε την κίνηση μέσω ενός ιμάντα σε έναν άξονα που με την σειρά του, μετέφερε την κίνηση στους πίσω τροχούς, μέσω 2 αλυσίδων δίχως την χρήση διαφορικού. Φυσικά το όχημα έστριβε χάρις την έλλειψη πρόσφυσης από τα λεπτά συμπαγή ελαστικά του καθώς με κίνηση 100% και στους δύο τροχούς η οδήγηση ήταν μια τρομαχτική εμπειρία καθώς το όχημα ήθελε συνεχώς να πηγαίνει ευθεία. Δεν είχε κανενός είδους ανάρτηση και οι κραδασμοί από τους πέτρινους γυαλισμένους από τα κάρα (ή χωμάτινους) δρόμους θα ήταν μια επίπονη δοκιμασία, όσο και αν προσπαθούσαν με το μεγάλο τους μέγεθος να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ανάρτησης. Αλλά ήταν μια αρχή.

Δείτε τα ενδιαφέροντα videos!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!