Έτσι θα είναι το γκάζι του μέλλοντος

Γιώργος Βαρίνος
Έτσι θα είναι το γκάζι του μέλλοντος
Με μια νέα πρότασή της η Bosch δίνει μια ιδέα για την αυριανή, πιο σύγχρονη εκδοχή του δεξιού πεντάλ, με νέες λειτουργίες και πολλαπλά οφέλη.

Σύμφωνα με την Bosch, το πεντάλ του γκαζιού μπορεί να ενσωματώσει κάποιες τεχνολογίες που θα βοηθούν τον οδηγό να το χρησιμοποιεί σωστά και αποτελεσματικά. Ο Γερμανός κατασκευαστής παρουσίασε μια πρόταση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με ένα σύστημα δόνησης να μεταφέρει πληροφορίες. Για παράδειγμα, όταν το «έξυπνο» πεντάλ θα εγκαθίσταται σε ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο μοντέλο, θα δονείται για να υποδείξει την κατάλληλη στιγμή για αλλαγή σχέσης. Αυτό είναι σε θέση να περιορίσει την τιμή της κατανάλωσης μέχρι και 7%, αλλά και τους ρύπους!

Στην περίπτωση που το ενεργό πεντάλ τοποθετηθεί σε ένα υβριδικό όχημα, η δόνηση θα σηματοδοτεί την εναλλαγή μεταξύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του ηλεκτροκινητήρα. Μερικές ακόμη λειτουργίες θα είναι η ειδοποίηση για κάποιον κίνδυνο μετά από μια στροφή και η μηδενική κατανάλωση καυσίμου, όταν το γκάζι αφεθεί σε κατωφέρεια. Φυσικά ο κατασκευαστής θα έχει την ευχέρεια να επέμβει στο λογισμικό του πεντάλ για να ρυθμίσει επί μέρους την βαρύτητα των αντιδράσεών του, για να μπορεί να προσαρμοστεί το ίδιο εύκολα σε ένα οικογενειακό και ένα σπορ μοντέλο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!