Στην Ελλάδα οι αγρότες, στη Γαλλία οι ταξιτζήδες (video)

Στην Ελλάδα οι αγρότες, στη Γαλλία οι ταξιτζήδες (video)

Στην Ελλάδα οι αγρότες, στη Γαλλία οι ταξιτζήδες (video)

Η κατάληψη των δρόμων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στο Παρίσι επικράτησε χάος για 2 ημέρες λόγω της απεργίας και της πορείας των ταξί. 

Το Παρίσι, η πρωτεύουσα της Γαλλίας, παρέλυσε χθες και προχθές καθώς χιλιάδες ταξιτζήδες μπλόκαραν κεντρικούς δρόμους της μεγαλούπολης. Κλείνοντας σημεία στο μεγάλο και μικρό περιφερειακό δρόμο της πόλης, παρέλυσαν την κυκλοφορία με αποτέλεσμα να επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθώς οι ταξιτζήδες είναι εξαγριωμένοι όχι με το γαλλικό κράτος, όπως οι δικοί μας αγρότες, αλλά με μια διεθνή ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών μετακίνησης, την Uber.

Η τελευταία, όπως και πολλές ακόμα ειδικά στις ΗΠΑ, προσφέρουν μέσω εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα και φυσικά μέσω υπολογιστή, την online δυνατότητα μετακίνησης κατά μονάς ή με άλλους, μέσω ιδιωτικών αυτοκινήτων συμβεβλημένων με την εταιρεία. Οι ταξιτζήδες διαμαρτύρονται γιατί ιδιώτες εκτελούν μεταφορικό έργο για το οποίο απαιτείται ειδική άδεια ικανότητας οδήγησης από το κράτος και γιατί, φυσικά, χάνουν μεγάλο όγκο μεταφορικού έργου με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδά τους. Πρόσφατα δικαστήριο της Γαλλίας επιδίκασε αποζημίωση 1.2 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία ταξί που είχε κάνει αγωγή στην Uber, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για άλλες νομικές διεκδικήσεις έναντι της αμερικανικής εταιρείας. 

Uber: day two of protests by French taxis

Clashes and arrests in Paris as taxi drivers strike over Uber

Best of internet