Η Toyota πρώτη στις παγκόσμιες πωλήσεις

Γιώργος Βαρίνος
Η Toyota πρώτη στις παγκόσμιες πωλήσεις
Με πωλήσεις 10.151.000 οχημάτων σε όλο τον κόσμο το 2015, η Toyota κατατάσσεται πρώτη στην αγορά, με δεύτερη την VW και τρίτη την GM.

Την πρώτη θέση στο βάθρο των παγκόσμιων πωλήσεων καταλαμβάνει και το 2015 η Toyota, εμπρός από τις VW και GM. Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ιαπωνική εταιρεία βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων, καθώς ήταν η μόνη που ξεπέρασε το όριο των 10.000.000 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μαρκών Daihatsu και Hino.

Παρότι στις αρχές του 2015 φαινόταν ότι ο όμιλος VW (συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων βαρέων φορτηγών MAN και Scania) θα κατακτούσε το στέμμα, η αποκάλυψη της παραποίησης των εκπομπών ρύπων στους diesel κινητήρες της αποτέλεσε τροχοπέδη για τις πωλήσεις της, η οποία ωφέλησε σημαντικά την Toyota στην κούρσα για την κορυφή. Έτσι η γερμανική εταιρεία αρκέστηκε στη διάθεση 9,9 εκατομμυρίων οχημάτων, ενώ πολύ κοντά βρέθηκε η GM, με 9,8 εκατομμύρια πωληθέντα οχήματα.

Η αμερικανική εταιρεία άλλωστε ήταν και η μόνη από τις τρεις, η οποία παρουσίασε απειροελάχιστη αύξηση 0,2%, την ίδια στιγμή που για την Toyota καταγράφηκε μικρή μείωση 0,8% και για την VW 2%. Με νέα μοντέλα τόσο της Lexus όσο και της Toyota να παρουσιάζονται μέσα στο 2015 και στις αρχές του 2016, με αιχμή του δόρατος το νέο Prius, ο ιαπωνικός κολοσσός ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, υπολογίζοντας και το 2016 στην πρώτη θέση, καθώς η VW ακόμα ταλανίζεται από τα απόνερα τoυ dieselgate, ενώ η GM δεν φαίνεται άμεσα ικανή να καλύψει το κενό. Βρίσκεται ωστόσο πολύ κοντά στην VW η οποία, αν δεν ανακόψει την καθοδική τάση των παγκόσμιων πωλήσεών της, μπορεί του χρόνου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να ακολουθεί την GM.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!