Όταν δεν το... έχεις, φεύγεις!

Νίκος Τσιώκος Νίκος Τσιώκος
Όταν δεν το... έχεις, φεύγεις!
Ο Νίκος Τσιώκος γράφει για τους οδηγούς που αποφάσισαν να συνεχίσουν τους αγώνες, αντί να αποχωρήσουν όταν δεν το... είχαν, με αφορμή το άδοξο τέλος του Ζακ Βιλνέβ!

Κάποιοι αθλητές σε όλα τα σπορ στον κόσμο έχουν αντοχές και παίζουν ή τρέχουν ακόμα και μετά τα 40! Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες κάποιοι έχουν συνεχίσει την καριέρα τους, ενώ βλέπουν ότι πλέον δεν το... κατέχουν. Τελευταία είναι αυτή του Ζακ Βιλνέβ (θα αναφερθώ στα μηχανοκίνητα), ο οποίος μετά από τρεις αγώνες στη Formula E αποτέλεσε παρελθόν από τη Venturi.

Ο Καναδός έχει τίτλους σε IndyCar και Formula1 και παρά τα 44 του χρόνια επέλεξε να συνεχίσει τους αγώνες αντί να σταματήσει έγκαιρα, κάτι που δε του... βγήκε! Παρόμοια περίπτωση και αυτή του Μίκαελ Σουμάχερ. Ο εφτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού αποσύρθηκε το 2006, ωστόσο φαίνεται πως επηρεάστηκε από το μοτό: «Όλοι γουστάρουν μία μεγάλη επιστροφή»!

Έτσι, το 2010 επέστρεψε, αλλά μάταια, καθώς αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και το μόνο που κατάφερε μέχρι και το 2012 ήταν μία παρουσία στο βάθρο. Βέβαια, σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες υπάρχει και το... καλό παράδειγμα του Σεμπαστιάν Λεμπ. Ο Γάλλος είπε «αντίο» στο WRC, ενώ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος με εννιά σερί τίτλους.

Κι όμως, οδεύοντας στα 40 προτίμησε να βάλει τέλος σε μία άκρως πετυχημένη καριέρα, αν και δεν αποσύρθηκε εντελώς από τους αγώνες, καθώς φαίνεται πως πήρε... χαμπάρι ότι από πίσω έρχονταν άλλοι. Μάλιστα, φέτος συμμετείχε και στο Ράλι Ντακάρ, όπως έπραξαν και πράττουν τα τελευταία χρόνια κι άλλοι θρύλοι του WRC έχοντας και καλά αποτελέσματα, αφού πρόκειται για αγώνα που απαιτεί κυρίως εμπειρία, εκτός από τύχη, και όχι τόσο γρήγορα αντανακλαστικά.

Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, το... πάθημα που γίνεται μάθημα σε πολλούς είναι πως όταν βλέπεις ότι πλέον δεν το... κατέχεις το άθλημα και δεν μπορείς να προσφέρεις άλλο, είναι καιρός να την... κάνεις, αντί να κάτσεις να το... ταλαιπωρείς!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Νίκος Τσιώκος
Νίκος Τσιώκος