Πού βρέθηκε η πιο παλιά Toyota στον κόσμο; (video)

Πού βρέθηκε η πιο παλιά Toyota στον κόσμο; (video)

H Τοyota γίνεται του χρόνου 80 ετών, όμως το πρώτο της μοντέλο είναι ένα χρόνο πιο ηλικιωμένο. Δείτε, πώς ανακαλύφθηκε το παλαιότερο μοντέλο της ιαπωνικής μάρκας!

Πού βρέθηκε η πιο παλιά Toyota στον κόσμο; (video)

Μπορεί να σβήνει η Toyota τον επόμενο χρόνο 80 κεράκια στη γενέθλια τούρτα της, όμως το πρώτο μοντέλο του μεγαλύτερου αυτοκινητοκατασκευαστή στον κόσμο συμπληρώνει την όγδοη δεκαετία του ήδη εφέτος. Το μοντέλο AA παρουσιάστηκε το 1936, όμως η γνωστή μάρκα ονομάστηκε Toyota το 1937, οπότε το πρώτο της αυτοκίνητο είναι ένα χρόνο μεγαλύτερο από την ίδια. Εως το 1937 έφερε η γνωστή μάρκα το όνομα Toyoda, όπως δηλαδή και η οικογένεια του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της. Η ονομασία Toyota επιλέχθηκε τελικά, επειδή γράφεται στα ιαπωνικά με οκτώ ιδεογράμματα και το οκτώ θεωρείται τυχερός αριθμός στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου.

Το ΑΑ αποτελούσε μία ιαπωνική εκδοχή της Chrysler Airflow με εξακύλινδρο κινητήρα 3,4 λίτρων σχεδιασμένο από τη Chervolet και το διάστημα 1936 έως 1943 κατασκευάστηκαν 1.404 τέτοιες τετράθυρες λιμουζίνες. Σήμα κατατεθέν του αυτοκινήτου ήταν ο μονός υαλοκαθαριστήρας, τα τρία παράθυρα από κάθε πλευρά και η εξωτερικά τοποθετημένη ρεζέρβα πάνω στο πίσω καπό.

Οι ειδικοί είχαν χάσει κάθε ελπίδα, ότι θα μπορούσαν να βρουν ένα τέτοιο μοντέλο, μάλιστα ακόμη και η ίδια η Toyota κατασκεύασε μία ρέπλικα για το μουσείο της, αφού δεν είχε σωθεί κάποιο πρωτότυπο.

Μέχρι που ανακαλύφθηκε ανέλπιστα κοντά στο Βλαδιβοστόκ της Σιβηρίας μία Toyota AA του 1936, που θεωρείται το παλαιότερο εν ζωή μοντέλο της ιαπωνικής μάρκας. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ανήκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε αγρότη της Σιβηρίας, κυκλοφορούσε επί χρόνια στην περιοχή και είχε υποστεί πολλαπλές μετατροπές και παρεμβάσεις.

Στο βίντεο που ανεβάσαμε, βλέπουμε τα κομβικά σημεία της επτάμηνης περιπέτειας από το Βλαδιβοστόκ έως το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας στη Μόσχα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση του σπάνιου αυτοκινήτου στο εξωτερικό και η μεταφορά του στο μουσείο ιστορικών οχημάτων Louwman στη Χάγη της Ολλανδίας.

Ετσι κατέληξε η παλαιότερη Toyota από τη Σιβηρία στη Χάγη και στο μουσείο της ίδιας εταιρείας φιλοξενείται ένα αντίγραφο.

Toyota History: The Toyoda Model AA at the Louwman Musuem

Best of internet