Το πρώτο όχημα με καύσιμο από μυρμήγκια! (video)

Το πρώτο όχημα με καύσιμο από μυρμήγκια! (video)

Το πρώτο όχημα με καύσιμο από μυρμήγκια! (video)

Ολλανδοί φοιτητές κατασκεύασαν ένα μοντελάκι, που χρησιμοποιεί μυρμηκικό οξύ για να παράγει υδρογόνο για τις κυψέλες καυσίμου του ηλεκτροκινητήρα του.

Μία ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο του Αιντχόβεν στην Ολλανδία εξέλιξε το πρώτο όχημα –μήκους περίπου ενός μέτρου- το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμο μυρμηκικό οξύ. Η συγκεκριμένη ουσία παράγεται στη φύση από τα μυρμήγκια και άλλα έντομα και μεταφέρεται και αποθηκεύεται με μεγάλη ευκολία. Επίσης μπορεί να αποθηκεύσει εύκολα υδρογόνο, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται κανονικά σε υψηλή πίεση και να αποθηκεύεται σε εγκαταστάσεις πολύ υψηλού κόστους.

Οι φοιτητές της ομάδας FAST ανακάλυψαν πριν περίπου ένα χρόνο μία χημική αντίδραση γρήγορης μετατροπής του υδρογόνου σε μυρμηκικό οξύ, το οποίο μεταφέρεται λόγω της υγρής μορφής του απλά και φτηνά.

Η ομάδα FAST πιστεύει, ότι όλες αυτές οι χημικές αντιδράσεις μπορούν να πραγματοποιούνται μέσα στο αυτοκίνητο και να προκύπτει υδρογόνο ως πηγή ενέργειας για τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα σενάριο, όπου θα φουλάρουμε τα οχήματα με μυρμηκικό οξύ από το ήδη υπάρχον δίκτυο πρατηρίων καυσίμων, μετά από τις απαραίτητες προσαρμογές.

Επίσης το μυρμηκικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ενεργειακός φορέας της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, την οποία αποθηκεύει εύκολα.

Οι 20 σπουδαστές του Team FAST έχουν θέσει ως στόχο να παρουσιάσουν το 2017 το πρώτο αυτοκίνητο κανονικών διαστάσεων στον κόσμο, που θα κινείται με μυρμηκικό οξύ και θα βασίζεται σε κάποιο μοντέλο παραγωγής με ενεργειακές κυψέλες υδρογόνου.

Πριν λίγες ημέρες παρουσίασαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιώντας ένα μοντελάκι μήκους ενός μέτρου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα κάνουν κάτι ανάλογο με ένα λεωφορειάκι υπό κλίμακα.

Netherlands: Dutch students to make world’s first enviro-car powered by formic acid

Best of internet