Με τα τέσσερα το νέο Mini Clubman

Γιώργος Βαρίνος
Με τα τέσσερα το νέο Mini Clubman
Με… 6 πόρτες και κίνηση στους τέσσερις τροχούς, το νέο Mini Clubman 4X4 είναι πλέον ένα «πολυαυτοκίνητο» παντός καιρού και χρήσης.

Παρουσιάστηκε η τετρακίνητη έκδοση του Mini Clubman, του μεγαλύτερου έως σήμερα μοντέλου στη γκάμα των νέων Mini. Εν αναμονή του νέου Mini Countryman το Clubman με μήκος 4,25 και πλάτος 1.8 μέτρα είναι το πλέον ευρύχωρο και πρακτικό Mini. Πλέον, με την προσθήκη της μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς, είναι και το πλέον ικανό σε δύσκολες οδικές συνθήκες. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σοφά η Mini κράτησε στην απόσταση από το έδαφος στο επίπεδο των δικίνητων εκδόσεων, έτσι ώστε το Clubman All4 όπως είναι η πλήρης ονομασία του, να μην ανταγωνίζεται το αναμενόμενο Countryman.

Το Clubman All4 διαθέτει το νέο, ιδιαίτερα συμπαγές και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα μετάδοσης σε όλους τους τροχούς που χρησιμοποιεί ένα συμπλέκτη που μεταβάλλει ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες οδήγησης το ποσοστό μετάδοσης μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών. Υπό κανονικές συνθήκες όλη η ισχύς του κινητήρα περνά στους εμπρός τροχούς και –εντελώς αυτόματα- ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος συμπλέκτης μεταφέρει ποσοστό της ροπής και στον πίσω άξονα, υπολογίζοντας δεκάδες παραμέτρους, σε συνεργασία με το σύστημα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς DSC. Ταυτόχρονα λαμβάνεται υπόψη και το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεγεί, ώστε κάθε φορά οι απαιτήσεις της πρόσφυσης και της διαχείρισης της ισχύος να συμβαδίζουν με αυτές της χαμηλής κατανάλωσης.

Μηχανικά το νέο Mini Clubman All4 προσφέρεται με δύο δίλιτρα τετρακύλινδρα σύνολα, ένα βενζίνης και ένα diesel. Το πρώτο ονομάζεται Mini Cooper S Clubman All4 και διαθέτει το δίλιτρο κινητήρα turbo βενζίνης με απόδοση 192 ίππων. Αυτός συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, είτε με αυτόματο 8 σχέσεων. Το Mini Cooper SD Clubman All4 διαθέτει το δίλιτρο κινητήρα πετρελαίου με ισχύ 190 ίππων ο οποίος προσφέρεται μόνο σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Αμφότερα τα τετρακίνητα Clubman έχουν πολύ δυναμικές και σχεδόν ταυτόσημες επιδόσεις: η τελική ταχύτητα του μοντέλου με τον κινητήρα βενζίνης είναι 225 χλμ./ώρα και αυτού με τον κινητήρα πετρελαίου 222 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα 6,9 και 7,2 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Στον τομέα του εξοπλισμού το τετρακίνητο Clubman δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τις αντίστοιχες δικίνητες εκδόσεις. Ωστόσο σε αυτό το μοντέλο παρουσιάζεται μια πολύ σημαντική νέα δυνατότητα: η συνεργασία του αυτόματου κιβωτίου με το GPS του αυτοκινήτου. Δεδομένα από το GPS, που αφορούν την επιλεγμένη από τον οδηγό διαδρομή, μεταφέρονται στην κεντρική μονάδα ελέγχου του αυτόματου κιβωτίου, ώστε αυτό να λειτουργεί με το βέλτιστο και ποιο οικονομικό τρόπο, προβλέποντας κάθε φορά τις σωστές αλλαγές ανάλογα με την κίνηση, το είδος του δρόμου, την κλίση του, τις στροφές και πολλές ακόμα παραμέτρους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!