Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγόρασαν οι Ευρωπαίοι;

Γιώργος Βαρίνος
Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγόρασαν οι Ευρωπαίοι;
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό και, παρότι παραμένουν ελάχιστα στο σύνολο των πωλήσεων, το μέλλον τους ανήκει.

Αν διαβάζατε ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μερίδιο 0.61% στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου, απλώς θα αλλάζατε θέμα χωρίς να το θεωρήσετε κάτι άξιο ανάγνωσης. Αν όμως διαβάζατε ότι μέσα στο 2015 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2014, τότε θα καταλαβαίνατε ότι πρόκειται για την κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση και, φυσικά, ένα λαμπρό εμπορικό μέλλον. Σε απόλυτους αριθμούς, στην Ευρώπη το 2015 αγοράστηκαν 98.000 περίπου αυτοκίνητα σε μια συνολική αγορά 13,7 εκατομμυρίων μονάδων. Ψύλλοι στα άχυρα, ή η αυγή μιας νέας τάσης; Σίγουρα το δεύτερο, καθώς σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές η αύξηση πωλήσεων μοντέλων EV είναι εκθετική.

Με την δημιουργία τις απαραίτητης υποδομής σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, την αύξηση της αυτονομίας κάθε νέας γενιάς μοντέλων και τη συνακόλουθη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την όλο και μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην αγορά, δεν είναι μακριά η ημέρα που τα ηλεκτρικά θα κοντράρονται στα ίσια με τα συμβατικά μοντέλα στις πωλήσεις. Αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή υπάρχουν χώρες που δίνουν σημαντικά φορολογικά οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως η Νορβηγία και η Γαλλία, αποτελώντας όπως είναι φυσικό και τις δύο μεγαλύτερες αγορές για αυτοκίνητα του είδους, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να έπονται.

Όσον αφορά τα μοντέλα που οδηγούν την αγορά, στην πρώτη θέση κατατάσσεται το Renault Zoe, στη δεύτερη θέση το Kangoo ZE, στην τρίτη το Nissan Leaf, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το VW Golf GTE, το οποίο το Δεκέμβριο ξεπέρασε σε πωλήσεις το Leaf και το 2016 αναμένεται να ανέβει στο βάθρο. Ωστόσο η Renault είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των πωλήσεων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη που φτάνει το 23,6%. Περίπου, δηλαδή, ένα στα τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται, είναι Renault.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!