Tα ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2015

Πέτρος Πιτσίνης
Tα ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2015
Ποια μοντέλα είναι οι πρωταθλητές ασφαλείας ανά κατηγορία; Οι περυσινές δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP δίνουν την απάντηση με σαφήνεια και αξιοπιστία.

Το 2015 μόλις μας αποχαιρέτισε και ο ευρωπαϊκός οργανισμός οδικής ασφάλειας Euro NCAP ανακοίνωσε -όπως συνηθίζει στις αρχές κάθε χρονιάς- τα μοντέλα, που συγκέντρωσαν τις καλύτερες βαθμολογίες στις δοκιμές πρόσκρουσης του 2015.

Στην κατηγορία των σούπερ μίνι, το μοντέλο που πέτυχε το καλύτερο συνολικό σκορ είναι το νέο Honda Jazz. Το ιαπωνικό μοντελάκι συγκέντρωσε 93% των μάξιμουμ βαθμών στην προστασία ενηλίκων, 85% στην προστασία παιδιών, 73% στη φιλικότητα προς τους πεζούς και 71% στα συνολικά συστήματα ασφαλείας.

Στα οικογενειακά μοντέλα ανέβηκε στην πρώτη θέση το Infiniti Q30 με 84% στην προστασία ενήλικων επιβατών, 86% στων παιδιών, 91% στων πεζών και 81% στα συστήματα ασφαλείας!

Ο τίτλος του ασφαλέστερου μεγάλου οικογενειακού, ανήκει στην Jaguar XE. Η βαθμολογίες που πέτυχε ήταν 92% στην προστασία ενηλίκων, 82% στην προστασία παιδιών, 81% στην προστασία πεζών και 82% στα συστήματα ασφαλείας.

Στην κατηγορία των ρόουντστερ, το νέο Mazda MX-5 συγκέντρωσε την πιο υψηλή βαθμολογία. Το διθέσιο ανοιχτό μοντέλο έλαβε το 84% των βαθμών στο κεφάλαιο της προστασίας ενηλίκων, 80% στην προστασία των παιδιών επιβατών, 93% στην προστασία πεζών και 64% στα συνολικά συστήματα ασφαλείας. Είναι το μόνο από τα κορυφαία μοντέλα που δεν έλαβε την ανώτατη διάκριση των πέντε αστέρων, κάτι που οφείλεται κυρίως στον σχετικά μέτριο εξοπλισμό του με προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Η Mercedes-Benz GLC είναι το πιο ασφαλές κόμπακτ SUV. Συγκέντρωσε 95% στην προστασία ενήλικων επιβατών, 89% στην προστασία παιδιών, 82% στην αντίστοιχη των πεζών και 71% στα συστήματα ασφαλείας.

Το Volvo είναι το ασφαλέστερο στην κατηγορία του, στα μεγάλα οχήματα εκτός δρόμου, δηλαδή 97% είναι η προστασία ενηλίκων, 87% των παιδιών, 72% των πεζών και 100% (!) ήταν η αξιολόγηση των συστημάτων ασφαλείας του!

Το ασφαλέστερο πολυμορφικό σύμφωνα με τον Euro NCAP είναι το Volkswagen Touran. Το νέο γερμανικό μοντέλο συγκέντρωσε 88% στην προστασία ενήλικων επιβατών, 89% στην προστασία παιδιών, 71% στην προστασία πεζών και 76% στα υποστηρικτικά συστήματα ασφαλείας. Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή των μεγάλων πολυμορφικών.

Το ασφαλέστερο μοντέλο είναι το Ford Galaxy, με 87% στην προστασία ενηλίκων, 87% στη θωράκιση των παιδιών, 79% στη φιλικότητα προς τους πεζούς και 71% στα επίπεδα εξοπλισμού, όσον αφορά στα συστήματα ασφαλείας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!