Η Αμερική βραβεύει Honda και Volvo

Γιώργος Βαρίνος
Η Αμερική βραβεύει Honda και Volvo
Τα Honda Civic και Volvo XC90 ψηφίστηκαν αυτοκίνητο και SUV της χρονιάς 2016 στη βόρεια Αμερική.

Πενήντα τρεις δημοσιογράφοι αυτοκινήτου από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν το Honda Civic ως το Αυτοκίνητο της Χρονιάς για τη βόρεια Αμερική το 2016. Το Volvo XC90 επιλέχθηκε ως SUV του 2016. Και τα δύο μοντέλα, σε παλαιότερες εκδόσεις τους, υπήρξαν νικητές του θεσμού, το Civic το 2006 και το XC90 το 2003.

Ο θεσμός των βραβείων «Αυτοκίνητο της Χρονιάς Βόρειας Αμερικής» αναδεικνύει τα καλύτερα επιβατικά και SUV ή ημιφορτηγά μοντέλα εδώ και 23 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ανάλογος του ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς, καθώς συγκροτείται από ανεξάρτητη ομάδα δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, που αντιπροσωπεύουν περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Τα βραβεία για την ανάδειξη των δύο καλύτερων μοντέλων στις αντίστοιχες κατηγορίας περιλαμβάνουν τομείς όπως η καινοτομία, η άνεση, ο σχεδιασμός, η ασφάλεια, ο χειρισμός, η ικανοποίηση του οδηγού και η σχέση αξίας - τιμής. Για τον τίτλο του 2016 φιναλίστ στην κατηγορία αυτοκινήτου ήταν τα Chevrolet Malibu, Honda Civic και Mazda MX-5. Το Civic απέσπασε 203 βαθμούς , το Malibu 181 και το MX-5 146. Αντίστοιχα, στην κατηγορία SUV/ημιφορτηγών οι τρεις φιναλίστ ήταν τα Honda Pilot, Nissan Titan XD και το Volvo XC90. Το Volvo απέσπασε 310 βαθμούς, το Honda Pilot 111 και το Nissan Titan XD 109. Οι νικητές ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη δημοσιογραφική ημέρα της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ (NAIAS).

Κατά τα τελευταία 23 χρόνια οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κερδίσει το βαρύτιμο τρόπαιο 12 φορές και οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες έντεκα φορές. Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες μετρούν τέσσερις νίκες, οι ευρωπαϊκές πέντε και η κορεατική Hyundai δύο νίκες. Στην κατηγορία SUV/ημιφορτηγά, Αμερικανοί κατασκευαστές έχουν διακριθεί 15 φορές, ενώ ξένες μάρκες μόλις οκτώ φορές. Από αυτές τις οκτώ νίκες, ιαπωνικές και ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες μοιράζονται από τέσσερις. Πέρυσι, το 2015, Αυτοκίνητο της Χρονιάς για τη βόρεια Αμερική είχε αναδειχτεί το Volkswagen Golf, ενώ SUV/ημιφορτηγό το Ford F-150.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!