Φωτιά στην τσέπη η φόρτιση κινητού

Φωτιά στην τσέπη η φόρτιση κινητού

Φωτιά στην τσέπη η φόρτιση κινητού

Ακριβότερα κατά 33 φορές κοστίζει η φόρτιση του κινητού στο αυτοκίνητο αντί στο σπίτι, σύμφωνα με μελέτη αμερικανικής εταιρείας. 

Επιβάρυνση του περιβάλλοντος και πολύ υψηλό κόστος είναι τα αποτελέσματα της φόρτισης των κινητών μας τηλεφώνων στο αυτοκίνητο, αντί στο σπίτι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε μελέτη της η εταιρεία Auto Electrifation, η οποία δημιουργήθηκε από τον Τζον Μπερέισα, που στο παρελθόν ήταν στέλεχος της GM και υπεύθυνος για την εξέλιξη των Chevrolet Volt και του αδελφού Opel Ampera.

Σύμφωνα με τη μελέτη η φόρτιση του τηλεφώνου στο αυτοκίνητο κοστίζει 33 φορές περισσότερο από τη φόρτιση στο σπίτι. Για τις μετρήσεις θεωρήθηκε ως παραδοχή ότι η φόρτιση ενός smartphone απαιτεί ρεύμα ισχύος 4,8 Watt, ενώ για την επιπλέον κατανάλωση σε καύσιμο που αυτό απαιτεί, χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές βενζίνης των ΗΠΑ. Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι αν κάθε αμερικανός οδηγός φόρτιζε το κινητό του στο αυτοκίνητο θα παράγονταν επιπλέον 970.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Πως όμως συνδέεται η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου με την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου στο αυτοκίνητο; Πολύ απλά, όταν το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου επιβαρύνεται με επιπλέον φορτία, ειδικά στη λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί, τότε ο αισθητήρας στροφών δίνει εντολή για αύξησή τους, ώστε η γεννήτρια να τροφοδοτεί περισσότερο τη μπαταρία για να μην μειωθεί η τάση της.

Σε αυτοκίνητα με auto start/stop, αυτό σημαίνει ότι είτε δεν θα λειτουργεί συχνά το σύστημα, με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα, την αύξηση της κατανάλωσης. Φυσικά όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξοπλίζουν τα μοντέλα τους με υποδοχές φόρτισης εξωτερικών συσκευών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να τις χρησιμοποιούμε εναλλακτικά προς το δίκτυο παροχής ρεύματος του σπιτιού. Αντίθετα, τώρα που γνωρίζουμε, κάνουμε χρήση μόνο όταν υπάρχει άμεση ανάγκη.

 

Best of internet