Καταργείται ο φόρος πολυτελείας πολυτέκνων

Γιώργος Βαρίνος
Καταργείται ο φόρος πολυτελείας πολυτέκνων
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται ο άδικος φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών των πολυτέκνων.

Ανακοινώθηκε στη βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη: Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας για τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων.

Η δήλωση έγινε σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης. Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε: «Νοιώθω αμηχανία γιατί πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικίας του φορολογικού συστήματος. Στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σχεδιάζουμε να αποκαταστήσουμε την αδικία και να βάλουμε κριτήρια. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα για αυτό το μέτρο όπως και για άλλα που θα ακολουθήσουν».

Το 2013 πολύτεκνες οικογένειες με πάνω από 4 παιδιά και με αυτοκίνητο άνω των 2000 κυβικών είχαν δηλώσει 3940 άτομα. Το 2014 μειώθηκαν σε 3077. Μειωμένα επίσης ήταν και τα έσοδα του δημοσίου, λόγω της μαζικής κατάθεσης πινακίδων από τους πολύτεκνους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό το 2013 τα έσοδα ήταν 2.100.000 ευρώ, ενώ το 2014 μειώθηκαν στα 1.673.000 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση φυσικά δεν αφορά μόνο τους πολύτεκνους, καθώς τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά, με αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων από το κράτος. Ταυτόχρονα, στην εξίσωση πρέπει να μπει και η μη εμπορική διακίνηση των αυτοκινήτων αυτών, που συνήθως μένουν παροπλισμένα, με ακόμα μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τέλη μεταβίβασης, ασφάλιση και πληρωμή τελών κυκλοφορίας

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!