Τα πάντα για τη νέα Mercedes E-Class (video)

Γιώργος Βαρίνος
Τα πάντα για τη νέα Mercedes E-Class (video)
Η δέκατη γενιά της Mercedes E-Class αποκαλύφθηκε επίσημα στην έκθεση του Ντιτρόιτ με στόχο, τι άλλο, την κατάκτηση της κορυφής στην κατηγορία της.

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας και σίγουρα αυτό που επί δεκαετίες κρατά ψηλά τη σημαία της Mercedes ως κατασκευαστή μοντέλων υψηλού κύρους σε όλο τον κόσμο. Αισίως έφτασε την 10η γενιά της, η οποία, όπως και κάθε προηγούμενη άλλωστε, κάνει μια επίδειξη τεχνολογίας αιχμής και πολυτέλειας, συνδυάζοντας ταυτόχρονα κορυφαία ασφάλεια, επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση.

Ξεκινώντας από το αμάξωμά της, αυτό έχει μεγαλώσει σε μήκος κατά 43 χιλιοστά, φτάνοντας στα 4.923, πολύ πιο σημαντική όμως είναι η αύξηση του μεταξονίου κατά 65 χιλιοστά (2.393), γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός αρκετά πιο ευρύχωρου εσωτερικού. Αισθητικά η E-Class ακολουθεί την πρόσφατη σχεδιαστική κατεύθυνση της γερμανικής εταιρείας έτσι όπως εκφράζεται τόσο από τη μικρότερη C, όσο και από την μεγαλύτερη S Class. Αυτό σημαίνει ότι οι έντονες ακμές και οι γωνιώδεις φόρμες του προηγούμενου μοντέλου ανήκουν στο παρελθόν, υιοθετώντας μια φόρμα με κουπέ αναλογίες που κρύβουν τον όγκο του αμαξώματος και τονίζουν την αεροδυναμική του σχεδίαση. Η τελευταία δε είναι κορυφαία, με αεροδυναμικό συντελεστή μόλις 0,23, τον καλύτερο σε αυτοκίνητο της κατηγορίας. Έτσι η νέα E-Class είναι εξαιρετικά οικονομική κινούμενη με υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο και παράλληλα πολύ ήσυχη, διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό επίπεδο την άνεση και την ηρεμία των επιβατών.

Στο εσωτερικό, η εικόνα είναι ακόμα πιο φουτουριστική, καθώς την επικοινωνία του αυτοκινήτου με τον οδηγό αναλαμβάνουν δύο τεράστιες οθόνες 12,3 ιντσών οι οποίες βρίσκονται πίσω από ένα ενιαίο οπτικό σύνολο που καταλαμβάνει όλο το άνω αριστερό και κεντρικό μέρος του ταμπλό. Αυτή εμπρός από τον οδηγό προβάλλει όλα τα πάλαι ποτέ όργανα, ενώ η κεντρική αποτελεί το κέντρο ελέγχου και λειτουργιών του αυτοκινήτου. Εκτός από το γνωστό touch pad του συστήματος Command, το νέο σύστημα infotainment δέχεται επίσης φωνητικές εντολές, ενώ στο υπάρχουν «διακόπτες» αφής που επιτρέπουν την επιλογή διαφόρων λειτουργιών με την κίνηση και μόνο των δαχτύλων, ακριβώς όπως και στην επιφάνεια ενός smartphone ή tablet.

Στο μηχανολογικό τομέα τα μεγαλύτερα νέα αφορούν την παρουσίαση ενός νέου κινητήρα diesel δύο λίτρων, την υιοθέτηση του νέου αυτόματου κιβωτίου 9 σχέσεων ως βασικού σε όλες τις εκδόσεις και την διάθεση μιας προαιρετικής πνευματικής ανάρτησης. Στο λανσάρισμα του μοντέλου οι βασικοί κινητήρες βενζίνης και diesel θα είναι δίλιτροι, ο πρώτος 1.991 κ.εκ. με ισχύ 184 ίππων και ο δεύτερος, εντελώς νέος, 1.950 κ.εκ. με 195 ίππους. Ο τελευταίος είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, τόσο ο κορμός όσο και η κεφαλή του και διαθέτει turbo μεταβλητής γεωμετρίας. Η μέση κατανάλωση που επιτυγχάνει είναι μόλις 3,9 λίτρα/100 χλμ. και εκπέμπει CO2 μόλις 102 γρ./χλμ. Την γκάμα των «συμβατικών» εκδόσεων κλείνει προς το παρόν ο εξακύλινδρος diesel κινητήρας των 2.987 κ.εκ. που αποδίδει 258 ίππους.

Διαθέσιμη από το λανσάρισμα θα είναι η υβριδική με δυνατότητα φόρτισης έκδοση Ε 350e, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας καθώς ο κινητήρας βενζίνης που αποτελεί τη βάση του συστήματος κίνησης είναι 1991 κ.εκ. Η συνολική ισχύς μαζί με τον ηλεκτρικό κινητήρα φτάνει στους 279 ίππους, με μέση κατανάλωση μόλις 2,1 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπή CΟ2 μόλις 49 γρ./χλμ. Με πλήρη φορτισμένη τη συστοιχία των μπαταριών της, η έκδοση αυτή έχει τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για 30 χιλιόμετρα.

Αναφορικά με τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης αυτά είναι πραγματικά εντυπωσιακά, με εξέχον το Drive Pilot που επιτρέπει την αυτόματη παρακολούθηση της κυκλοφορίας και αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας του αυτοκινήτου σε ταχύτητες έως και 210 χλμ./ώρα. Ταυτόχρονα, μέσω του συστήματος αυτού η νέα E-Class διατηρεί τη λωρίδα κίνησης ή μπορεί και να εκτελεί αυτόματα προσπέραση και επαναφορά στο ρεύμα της. Ένα ακόμα ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα αφορά αυτό της αυτόματης πέδησης, που δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο τα εμπρός κινούμενα οχήματα αλλά και αυτά που κινούνται πλευρικά ή έρχονται από διασταύρωση. Τέλος, μια εφαρμογή μέσω κινητού τηλεφώνου και το σύστημα remote parking pilot επιτρέπει στον οδηγό να κατευθύνει εξ αποστάσεως τη στάθμευση ή την έξοδο του οχήματος από χώρο στάθμευσης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!