SUV «ειδικών αποστολών» από την VW

Γιώργος Βαρίνος
SUV «ειδικών αποστολών» από την VW
Με μια "αγριεμένη" υβριδική έκδοση του αναμενόμενου νέου Tiguan, η VW κάνει αισθητή την παρουσία της στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ.

Ονομάζεται Tiguan GTE Active Concept και είναι μια εξαιρετικά ικανή εκτός δρόμου και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον πρόταση από την VW. Το πρωτότυπο αυτό βασίζεται στην έκδοση παραγωγής του άμεσα αναμενόμενου νέου Tiguan, είναι υβριδική με δυνατότητα εξωτερικής φόρτισης (plug in) και διαθέτει ένα σύνολο δύο ηλεκτρικών και ενός TSi κινητήρα 1.4 λίτρων με ισχύ 150 ίππων. Η συνολική απόδοση των κινητήρων του ανέρχεται στους 225 ίππους. Ένας ηλεκτρικός 55 ίππων υποβοηθά την κίνηση στους εμπρός τροχούς, ενώ ο δεύτερος αποδίδει 115 ίππους και κινεί τους πίσω τροχούς. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι DSG έξι σχέσεων και οι επιδόσεις εξαιρετικές, ειδικά αυτή της επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα που ολοκληρώνεται σε μόλις 6,4 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 193 χλμ./ώρα. Αντίθετα, η μέση κατανάλωση σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, δεν ξεπερνά τα 3,1 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα.

Το Tiguan GTE Active Concept διαθέτει τέσσερα διαφορετικά προγράμματα στη μετάδοση, Onroad, Snow, Charge, Battery Hold και Offroad και τρία προγράμματα λειτουργίας των κινητήρων του, τα Hybrid, E-mode και GTE. Ειδικά στο πρόγραμμα E-Mode το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί ως αμιγώς ηλεκτρικό για απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων, εφ’ όσον οι μπαταρίες των 12,4 KW/h είναι πλήρως φορτισμένες, με μέγιστη ταχύτητα έως 120 χιλιόμετρα/ώρα.

Σε σχέση με το Tiguan GTE Concept που είχε παρουσιάσει η VW στη Φρανκφούρτη το Σεπτέμβριο του 2015, ο πιο αγριεμένος αδελφός του έχει περιφερειακά προστατευτικά, ελαστικά εκτός δρόμου και μια πλήρη προστασία όλων των μηχανικών μερών κάτω από το πάτωμα. Παράλληλα, η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί από τα 180 χιλιοστά στα 225, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ικανότητα κίνησης επί παντός εδάφους. Μερικά ακόμα στοιχεία, όπως τα επιπρόσθετα φώτα led στην οροφή, τονίζουν τα περιπετειώδη χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μοντέλου.

Στο εσωτερικό η ευρυχωρία και η ποιότητα χαρακτηρίζουν και το GTE Active Concept, ενώ εδώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά και το νέο σύστημα infotainment της VW, με κύριο συστατικό του μια μεγάλη οθόνη 9,2 ιντσών η οποία υποστηρίζει και λειτουργία με κίνηση των χεριών. Παράλληλα, η οθόνη έχει τη δυνατότητα να χωρίζεται σε τρία μέρη προβάλλοντας διαφορετικές ενδείξεις που επιθυμεί ο οδηγός, ενώ έχουν προστεθεί και ενδείξεις ειδικά για την εκτός δρόμου κίνηση όπως πυξίδα, γωνία τιμονιού, υψόμετρο κ.α. Αναφορικά με τη συνδεσιμότητα, το σύστημα υποστηρίζει τις εφαρμογές Mirror Link, Android Auto της Google και CarPlay της Apple.

Με δεδομένα ότι το Tiguan GTE Active Concept βασίζεται σε ένα μοντέλο παραγωγής και ότι τα SUV γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ήδη διαμορφωμένος ανταγωνισμός από την Mitsubishi για παράδειγμα, τότε η έκδοση παραγωγής του εξαιρετικά ενδιαφέροντος αυτού πρωτότυπου δεν πρέπει να είναι μακριά. Η VW δεν ανακοινώνει οτιδήποτε σχετικό, αναμένοντας ίσως και την αντίδραση του κοινού κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το πιθανότερο όμως είναι να δούμε το συναρπαστικό Tiguan GTE Active Concept σε παραγωγή μέσα στο 2017.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!