Κινητήρας χωρίς εκκεντροφόρους (video)

Κινητήρας χωρίς εκκεντροφόρους (video)

Θα μπορούσε να είναι και δίχρονος, όμως εδώ μιλάμε για τετράχρονο κινητήρα χωρίς εκκεντροφόρους και μάλιστα κατασκευής της σουηδικής Koenigsegg.

 Κινητήρας χωρίς εκκεντροφόρους (video)

Ο Σουηδός κατασκευαστής supercar Christian von Koenigsegg έχει μερικές εξαιρετικές και πρωτότυπες μηχανολογικές ιδέες, όπως την περίπτωση της μετάδοσης της κίνησης χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων στο μοντέλο Regera (εικόνα). Λίγο παλιότερη σκέψη του, η οποία ωστόσο δεν είναι απόλυτα δική του καθώς ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει τόσο στους αγώνες όσο και από άλλους κατασκευαστές, είναι ο κινητήρας χωρίς εκκεντροφόρους, τον οποίο ξεκίνησε να εξελίσσει το 2013 και πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα ένα video με στοιχεία από την εξέλιξή του.

Αυτός έχει πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη, πολύ χαμηλότερες τριβές και σημαντικά αυξημένη θερμοδυναμική απόδοση. Οι βαλβίδες ανοίγουν μέσω ενός πνευματικού μηχανισμού ξεχωριστού για κάθε μια, που ενσωματώνει τα κλασικά ελατήρια τα οποία επιτρέπουν την επιστροφή της βαλβίδας στην έδρα της. Με αυτό τον τρόπο τόσο το άνοιγμα της κάθε βαλβίδας όσο και ο χρόνος που θα παραμένει ανοιχτή μπορούν να ρυθμίζονται κατά βούληση χωρίς να απαιτούνται βαριά και πολύπλοκα συστήματα μεταβλητού χρονισμού των εκκεντροφόρων. Το video που ακολουθεί αποτελεί μια πολύ καλή επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο υλοποιείται η νέα τεχνολογία της Koenigsegg.

Η όλη ιδέα έχει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά πλεονεκτήματα, ωστόσο φαντάζει μάλλον αδόκιμο την περίοδο αυτή, όπου όλη η έρευνα και η εξέλιξη των κατασκευαστών επικεντρώνεται σε τεχνολογίες κίνησης μηδενικών ρύπων, κάποιοι να προσπαθούν να «αναστήσουν» τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. 

Freevalve

Best of internet