Οι νέες τεχνολογίες σώζουν ζωές

Γιώργος Βαρίνος
Οι νέες τεχνολογίες σώζουν ζωές
Σύμφωνα με στοιχεία των Nissan και Renault, λόγω των νέων τεχνολογιών υποβοήθησης της οδήγησης τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν μειωθεί δραματικά.

Οι νέες τεχνολογίες ενεργητικής ασφάλειας που βασίζονται σε προηγμένα ψηφιακά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όπως το σύστημα αυτόματης πέδησης, έχουν μειώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με έκθεση της συμμαχίας Nissan – Renault. Στο διάστημα των τελευταίων 20 χρόνων, τα θανατηφόρα και βαριά τροχαία ατυχήματα στην Ιαπωνία στα οποία ενεπλάκησαν αυτοκίνητα της Nissan μειώθηκαν κατά 61%.

Στη Γαλλία, αντίστοιχα ατυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αυτοκίνητα της Renault τα τελευταία 15 χρόνια, μειώθηκαν κατά 80%. Σύμφωνα μάλιστα με τις δύο εταιρείες, η ολοένα αυξανόμενη παρουσία συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης θα μειώσει ακόμα περισσότερο τα ατυχήματα, ενώ μετά το 2020, όπου η κυκλοφορία αυτόνομα κινούμενων οχημάτων θα αρχίσει να επεκτείνεται, στόχος είναι η παντελής εξάλειψη θανατηφόρων τροχαίων.

Μέσω του συνεργατικού εταιρικού τους σχήματος, Nissan και Renault έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν περισσότερα από 10 νέα μοντέλα με τεχνολογίες ημί –αυτόνομης και αυτόνομης οδήγησης έως το 2020, τα οποία μάλιστα θα είναι κατά βάση ηλεκτρικά ή/και υβριδικά. Ήδη, Renault και Nissan έχουν διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 300.000 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στο πιο επιτυχημένο μοντέλο του είδους, το Nissan Leaf που ξεκίνησε τις πωλήσεις του το 2010 στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Με στόχο μάλιστα να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στην κούρσα για την επικράτηση των αυτόνομων και μηδενικών ρύπων οχημάτων, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την ένταξη στο δυναμικό τους του Όγκι Ρέτζιτς, που θα ηγηθεί του νέου τμήματος διασυνδεδεμένων οχημάτων και υπηρεσιών μετακίνησης, που δημιούργησαν στο πλαίσιο της συμμαχίας τους. Ο Ρέτζιτς προέρχεται από την βιομηχανία πληροφορικής και έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος των εταιρειών Nokia, Navteq και Motorola.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!