Το κράνος γίνεται «πίνακας οργάνων»

Γιώργος Βαρίνος
Το κράνος γίνεται «πίνακας οργάνων»
Κράνη που θα προβάλλουν όποιες πληροφορίες χρειάζεται ο αναβάτης εμπρός στα μάτια του παρουσίασε η BMW, ενώ ετοιμάζει και μοτοσικλέτες με φώτα λέιζερ!

Δύο επαναστατικές τεχνολογίες ετοιμάζει για τους μοτοσικλετιστές η BMW. H πρώτη αφορά ένα κράνος, που μετατρέπεται σε «πίνακα οργάνων» και ενημερώνει τον αναβάτη και η δεύτερη εστιάζει στην τεχνολογία λέιζερ για τα φώτα στις μοτοσικλέτες.Οι δύο αυτές τεχνολογίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας.

Η πρώτη αφορά ένα επαναστατικό κράνος που ενσωματώνει τεχνολογία HUD (Head-Up Display). Μια διάφανη οθόνη εκτείνεται εμπρός από το δεξί μάτι του αναβάτη και ακριβώς πίσω από την προστατευτική ζελατίνα, παρέχοντας μια πλειάδα χρήσιμων πληροφοριών. Αυτές μπορεί να είναι η ταχύτητα του δίκυκλου, η θερμοκρασία του κινητήρα, η επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο, η στάθμη καυσίμου ή ακόμα και η διαδρομή του GPS ή προβολή οδικών σημάτων. Το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να καθορίζει αυτός το εύρος των πληροφοριών που προβάλλονται, ενώ το κράνος διαθέτει και δύο κάμερες, μια εμπρός και μια πίσω. Η πρώτη έχει σκοπό να καταγράφει τη διαδρομή όταν ο αναβάτης το επιθυμεί, για λόγους ασφαλείας ή ψυχαγωγικούς, ενώ η δεύτερη μπορεί να προβάλλει την εικόνα της στο HUD αντικαθιστώντας τους καθρέφτες, συμβάλλοντας έτσι στη συνεχή διατήρηση της προσοχής του αναβάτη στο δρόμο. Σύμφωνα με την BMW, το κράνος αυτό θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην αγορά.

Η δεύτερη επαναστατική τεχνολογία αφορά στα φώτα με τεχνολογία λέιζερ, που ενσωματώθηκαν πιλοτικά στο κορυφαίο τουριστικό μοντέλο της BMW, την K 1600 GTL. Η φωτεινή δέσμη που παράγεται από τα λέιζερ φώτα μπορεί να φτάσει έως και τα 600 μέτρα, ενώ το λευκό της χρώμα μεταμορφώνει τη νύχτα σε μέρα, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την ασφάλεια κατά τη βραδινή οδήγηση. Η τεχνολογία των φώτων λέιζερ προέρχεται από τα αυτοκίνητα της εταιρείας και ήδη έχει περάσει σε παραγωγή σε μοντέλα όπως η σειρά 7 και το i8.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!